Γ. Κατρούγκαλος: Δεν έλαβα επιστολή από ΝΑΤΟ με διορία για τη συμφωνία των Πρεσπών

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν έλαβα επιστολή από ΝΑΤΟ με διορία για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον γενικό γραμματέα του NATO να έχει ζητήσει με επιστολή του, από Αθήνα και Σκόπια, να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες που απορρέουν από την συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

«Δεν έχω λάβει τέτοια επιστολή. Είδα και εγώ το σχετικό ρεπορτάζ. Είναι αυτονόητο ότι εμείς επιδιώκουμε, όπως είναι η συμβατική μας υποχρέωση από τη Συνθήκη αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι είναι εθνικά επωφελής, την άμεση κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε επίσης τις πληροφορίες ότι το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα επικυρωθεί σε ξεχωριστή διαδικασία στη Βουλή. «Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Δηλαδή από την επομένη της ολοκλήρωσης της συνταγματικής διαδικασίας στη γειτονική χώρα και όταν -όπως φαίνεται- η συνταγματική αυτή διαδικασία ολοκληρωθεί όπως θέλουμε, ξεκινάει μια περίοδος εντός της οποίας θα πρέπει να κυρώσουμε και εμείς τη Συμφωνία, από την επομένη - όπως έχετε ακούσει πολλές φορές - μέχρι τον Μάρτη».

Στη συνέχεια αναφέροντας: «Και αμέσως μετά, γιατί είναι προϋπόθεση η κύρωση της Συμφωνίας, θα έρθει στην ελληνική Βουλή και το θέμα της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως ήταν πάντοτε, τουλάχιστον από το Βουκουρέστι, η θέση που υποστηριζόταν από το μεγαλύτερο φάσμα των πολιτικών δυνάμεων. Πρώτα λύση στο όνομα. Εμείς δώσαμε ευρύτερη λύση. Όχι μόνο στο όνομα. Συνολικά σε θέματα αλυτρωτισμού και μετά ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς».

Όσον αφορά την συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη με τις τέσσερις τροποποιήσεις που θα θέσεις προς ψήφιση στην Ολομέλεια η κυβέρνηση Ζάεφ.

Σημείωσε πως οι τροποποιήσεις «ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που είχε η άλλη πλευρά», ενώ προσέθεσε πως το επόμενο βήμα είναι Αθήνα και Σκόπια να καταστήσουν ξεκάθαρο στους λαούς τους πως η συμφωνία για το ονοματολογικό είναι αμοιβαία επωφελής.

Γύρω στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να λάβει χώρα η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος, αν και δεν αποκλείεται να επισπευσθεί για λίγες ημέρες.

Φωτογραφία: intime.news