Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς με την κοινωνία
Κ. Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ

Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς με την κοινωνία

«Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς με την κοινωνία. Εσείς είστε με την καθυστέρηση, εμείς με την Ευρώπη. Εσείς είστε με την αντίδραση, εμείς με την πρόοδο. Η απέχθειά σας για την αλήθεια διεκδικεί παγκόσμιο ρεκόρ. Αν πηγαίνατε στον τελικό θα ξεπερνάγατε τον αντίστοιχο Τσιτσιπά, θα κερδίζατε το τουρνουά του ψέματος».

Αυτά επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο Προστασίας της Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η αντιπολίτευση – εκτός ΚΚΕ – συμφωνεί με τα 85 από τα 129 άρθρα του νομοσχεδίου ενώ αν περιληφθούν και οι διατάξεις για το ΣΕΠΕ, φθάνουμε στα 109 άρθρα.

«Για αυτό το νομοσχέδιο διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας», διερωτήθηκε ο υπουργός και συνέχισε: «για το νομοσχέδιο που προβλέπει άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας», επισημαίνοντας πως αντιδρούν σε ένα νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων:

Προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, κατοχυρώνει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και δικαιώματα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα delivery και θεσπίζει το δικαίωμα της αποσύνδεσης των εργαζομένων με τηλεργασία.

Επίσης εξισώνει προ τα πάνω τους εργατοτεχνίτες με τους υπαλλήλους και εισαγάγει την ψηφιακή κάρτα που είναι η πιο βασική τομή για να ελέγχεται ο χρόνος εργασίας και το ωράριο του εργαζομένου.

«Δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά η απόγνωση που έχετε από τις δημοσκοπήσεις. Γιατί όσο περνάνε οι μήνες, το χάσμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και όλους εσάς, κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, αντί να μικραίνει, διευρύνεται. Αυτή είναι η ανησυχία σας και όχι η ανησυχία για τους εργαζομένους», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Επί των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε η αντιπολίτευση επί διατάξεων του νομοσχεδίου, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής:

- Για τη ρύθμιση που απαγορεύει την επαναπροκήρυξη από δευτεροβάθμιο Σωματείο απεργίας που έχει κριθεί παράνομη: «Επικαλείστε τα άρθρα του Συντάγματος για την προστασία της απεργίας. Αλλά βλέπετε τα μισά άρθρα του Συντάγματος. Δεν βλέπετε το άρθρο 25 που μιλά για καταχρηστική άσκηση δικαιώματος και για την αρχή της αναλογικότητας».

- Για την ψυχολογική βία σε περίοδο απεργίας: «Το Σύνταγμα προβλέπει την προστασία της απεργίας μέσα στα πλαίσια του νόμου. Και επίσης υπάρχει το άρθρο 22 το οποίο λέει ότι η εργασία είναι δικαίωμα που προστατεύεται από το κράτος. Εσείς βλέπετε το δικαίωμα στην απεργία αλλά όχι το δικαίωμα στην εργασία.

Δικαιώματα κατά την άποψή σας έχουν μόνο όσοι απεργούν αλλά δεν έχουν όσοι θέλουν να εργαστούν. Είναι μια αντίληψη και αυτή». Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ακόμη ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας τόσο από συνδικαλιστές, όσο και από εργοδότες.

- Για την Επιθεώρηση Εργασίας: «Θυμηθήκατε εδώ ότι η εργασία είναι δικαίωμα που προστατεύεται από το κράτος. Σας ενοχλεί ότι κάνουμε μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή όπως είναι η ΑΑΔΕ που θα κάνει τους ελέγχους, αντί να τους κάνει το υπουργείο και ο υπουργός. Μα η ΑΑΔΕ σήμερα δεν είναι κράτος; Δεν είναι κρατική αρχή; Πόση πολιτική υποκρισία;

Αλλά επιπλέον, εσείς επί δυόμιση μήνες λέτε ότι θέλω να καταστρέψω τους εργαζομένους με τις γαλέρες και τους οδοστρωτήρες. Και λέτε τώρα με εμπιστεύεστε εμένα να προστατεύω τους εργαζομένους περισσότερο από έναν Πιτσιλή! Αυτή είναι η αντιπολίτευσή σας! Αντιπολίτευση αδιάβαστη, ό,τι να’ ναι».

- Για τη δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στη γενική συνέλευση: «Τι σας ενοχλεί; Δεν θέλετε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα; Θέλετε περιορισμένης έκτασης δημοκρατία; Ή όραμά σας είναι να διαιωνιστούν τα φαινόμενα βίας και ξυλοδαρμού που ζήσαμε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ;».

- Για το Μητρώο συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων: «Το ηλεκτρονικό μητρώο αντικαθιστά το βιβλίο του Πρωτοδικείου που υπάρχει σήμερα και καταγράφει τις οργανώσεις. Θέλετε να παραμένουμε στα παλιά συστήματα και να μην προχωρήσουμε στον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό. Με την ίδια λογική να μην κάναμε το ΓΕΜΗ αλλά να μέναμε στα χαρτιά και τη γραφειοκρατία. Μεγάλη προοδευτική αντίληψη!».

- Για την προστασία από απόλυση: «Οι συνέπειες δεν ορίζονται στο Σύνταγμα αλλά στο άρθρο 180 του Αστικού Κώδικα. Μπορεί να διαφωνούμε επί της ουσίας αλλά το ζήτημα δεν είναι Συνταγματικής τάξεως. Δεν αντέχω όμως να μη σας πω ότι και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν 6 περιπτώσεις που προστίθενται στον υπάρχοντα κατάλογο σε σχέση με την ακυρότητα της απόλυσης, μεταξύ αυτών ο νέος πατέρας και προβλέπεται επίσης για πρώτη φορά προστασία του εργαζομένου για ενάσκηση δικαιώματος. Αυτά θα έχετε την ειλικρίνεια να τα αναγνωρίσετε;».

- Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας: «Οι ατομικές συμβάσεις που εισάγουμε ισχύουν, όπως απέδειξα στην Επιτροπή, και στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές με την αριστερά.

«Επίσης, η ατομική σύμβαση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας εισήχθη πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Οδηγία 1158 που υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα έπρεπε να υπάρχει και μια αυτοσυγκράτηση!», πρόσθεσε ο υπουργός και επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ξιφουλκεί εναντίον του εαυτού του!»

Στο σημείο αυτό έθεσε και μια ακόμη σειρά ερωτήσεων: «σας ενοχλεί η ατομική σύμβαση εργασίας όταν αφορά τη διευθέτηση. Οι  υπερωρίες που ισχύουν εδώ και δεκαετίες δεν γίνονται με ατομική σύμβαση; Εκεί ο εργοδότης δεν είναι ισχυρότερος; Πόση πια πολιτική υποκρισία και ψέμα;»  «Τόσα fake news όσα σε αυτό το νομοσχέδιο δεν έχω ξαναδεί», συμπλήρωσε.

- Για την προστασία των συνδικαλιστών από απόλυση: «Ο συνδικαλιστής μέχρι σήμερα έχει ισχυρότερο πλέγμα προστασίας από την έγκυο. Σας ενοχλεί ότι τους φέρνουμε στο ίδιο επίπεδο; Ο συνδικαλιστής προστατεύεται ακόμη και αν έχει εμπλακεί σε βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου του ή ακόμη και αν έχει εμπλακεί σε σεξουαλική παρενόχληση. Θέλετε συνδικαλιστική προστασία για σεξουαλική παρενόχληση; Και μετά μας κάνετε μαθήματα για αυτά τα ζητήματα; Είναι πολύ συγκεκριμένο το ερώτημα! Αν είστε αδιάβαστοι και γκαφατζήδες να κοιτάξετε τους εαυτούς σας».

- Για την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία στις απεργίες στην κοινή ωφέλεια:  «Θα περιμέναμε με όσα έχουν γίνει σε απεργίες όπως στην ακτοπλοΐα και στο μετρό να έχετε πάρει το μάθημα και να θέλετε να ακολουθήσουμε το δρόμο των ευρωπαϊκών χωρών. Όμως εσείς επαναλαμβάνετε το γνωστό μότο ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Να το δεχθούμε!»

Και κατέληξε: Αλλά πρέπει και εσείς να δεχθείτε ότι νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή που θέλει να δώσει εξετάσεις και να λειτουργεί το μετρό. Νόμος είναι και το δίκιο του αρρώστου που θέλει να αγοράσει φάρμακα! Νόμος είναι το δίκιο του ανάπηρου που θέλει να εξυπηρετηθεί! Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς είμαστε με την κοινωνία!».