Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, 14:48

-A +A

Ερωτήματα από τροπολογία που «δίνει» στοιχεία φορολογούμενων σε διατραπεζικές εταιρείες και ΔΕΚΟ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, 14:48
Ερωτήματα από τροπολογία που «δίνει» στοιχεία φορολογούμενων σε διατραπεζικές εταιρείες και ΔΕΚΟ
-A +A

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από μια ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία θα δύναται να παρέχονται στοιχεία φορολογούμενων σε διατραπεζικές εταιρείες ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Όπως υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αθανάσιος Βαρδαλής «δίνετε το δικαίωμα σε νομικά πρόσωπα του δημοσίου, δηλαδή σε ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, να δίνουν στοιχεία για το πώς αποπληρώνονται ή όχι κάθε είδους λογαριασμοί από τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και για τα δημοτικά τέλη».

«Ρωτάμε το εξής: Πρόκειται για μέσο πίεσης των λαϊκών στρωμάτων, έτσι ώστε να πάνε να αποπληρώσουν οφειλές για τα κόκκινα δάνεια; Αν πρόκειται γι' αυτό, η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία», αναρωτήθηκε ο ίδιος

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Αποστόλης Βεσσυρόπουλος υπογράμμισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να έρθει με μια τροπολογία και μάλιστα με αυτού του είδους τις πρακτικές. «Θα πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να εξασφαλιστεί το φορολογικό απόρρητο και ότι αυτά τα στοιχεία που θα δοθούν θα είναι τα απολύτως απαραίτητα και δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω διαρροής.  Είναι σαφές ότι εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή την πρακτική κατάθεσης άσχετων τροπολογιών και μάλιστα την 12η ώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Επιφυλάξεις, μάλιστα, διατήρησε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης προειδοποιώντας την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ότι αν δεν αποσυρθεί τότε θα αναγκαστεί να την καταψηφίσει.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία στοιχεία των φορολογούμενων μπορούν να δοθούν σε:

- διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, χάριν των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων για τον σκοπό ενημέρωσης των αρχείων δεδομένων που τηρούν. Για την ενημέρωση των αρχείων δεδομένων της παρούσας περίπτωσης χορηγούνται αποκλειστικά τα ακόλουθα στοιχεία και πληροφορίες φορολογούμενων:

- ως προς τα φυσικά πρόσωπα, ο ΑΦΜ, η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το όνομα, το επώνυμο, το όνομα και επώνυμο πατέρα, το όνομα και επώνυμο μητέρας και ο ταχυδρομικός κώδικας

- ως προς τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο ΑΦΜ, η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος και η έδρα

- σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αμιγείς ή μικτές επιχειρήσεις οτα και των συνδέσμων δήμων, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία το κράτος είναι μέτοχος.

Αναλυτικά η τροπολογία εδώ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα