Υπάρχουν κι άλλοι δικαστές που πιέζονταν από τον Παπαγγελόπουλο
Ελ. Ράικου

Υπάρχουν κι άλλοι δικαστές που πιέζονταν από τον Παπαγγελόπουλο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Νέα βόμβα πυροδότησε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, κατά τη διάρκεια της τρίτης κατάθεσής της στην προανακριτική Επιτροπή. Μετά την αποκάλυψη για τον οικονομικό εισαγγελέα Αθανασίου, ο οποίος -σύμφωνα με την ίδια - της εκμυστηρεύτηκε ότι του… τηλεφωνούσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, σήμερα επισήμανε ότι είναι «αρκετοί» αυτοί που προσπαθούσε να επηρεάσει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι πόσοι θέλουν να περάσουν όλη αυτή τη δοκιμασία. Μου έχουν πει συνάδελφοί μου ότι έχουν περάσει τα ίδια αλλά πρέπει οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τα πούνε. Και αν το κάνουν μπαίνουν σε διαδικασία στοχοποίησης», ήταν η απάντησή της σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη, ενώ λίγο αργότερα κατήγγειλε ότι ο πρώην υπουργός ήθελε ούτε λίγο ούτε πολύ την κατάργηση του κράτους δικαίου. 

Πιο συγκεκριμένα ο διάλογος έχει ως εξής: 

Κ. Καραγκούνης: Μας είπατε ότι έγινε παρέμβαση στο έργο σας. Για να συνοψίσουμε, ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου που εστίασε;

Ε. Ράικου: Μόνο στους πολιτικούς. Πουθενά αλλού. Δεν είναι αθέμιτο να ρωτήσει κάποιος υπουργός για την πορεία μίας υπόθεσης. Εδώ ήταν όμως κάτι τελείως διαφορετικό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ποτέ δεν ρώτησε ούτε για γιατρούς ούτε για κάτι άλλο. Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis. Γι' αυτό και έστησε την σκευωρία.

Κ. Καραγκούνης: Η αντίληψη και η πεποίθηση που έχετε είναι ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε και σε άλλους δικαστικούς λειτουργούς;

Ε. Ράικου: Σε άλλους επηρέαζε και σε άλλους που δεν μπορούσε να επηρεάσει ενεργούσε με τον τρόπο που περιέγραψα προχθές.

Κ. Καραγκούνης: Ξέρετε τέτοιους λειτουργούς; 

Ε. Ράικου: Είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι πόσοι θέλουν να περάσουν όλη αυτή τη δοκιμασία. Μου έχουν πει συνάδελφοί μου ότι έχουν περάσει τα ίδια αλλά πρέπει οι ίδιοι να έρθουν εδώ να τα πούνε. Και αν το κάνουν μπαίνουν σε διαδικασία στοχοποίησης. Δείτε εμένα που αρνήθηκα να υποκύψω στις παρεμβάσεις... Και στοχοποίηση στη στοχοποίηση φθάνεις να φοβάσαι ακόμη και για την ζωή σου. Φοβάσαι όχι μόνο την ηθική αλλά και τη φυσική σου εξόντωση. Με τη στοχοποίηση εμένα με καθιστούσαν στόχο σε παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις. 

Ι. Μπούγας: Ο κ. Παπαγγελόπουλος σε συνέντευξή του λέει ότι έχετε κίνητρο. Τι κίνητρο έχετε για να καταθέτετε ό,τι καταθέτετε για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Ε. Ράικου: Κατάλαβα ότι για όλα αυτά που συνέβησαν σκέφτηκα ότι κάποιος πρέπει να μιλήσει. Τόλμησα να μιλήσω και για τον Ρασπούτιν και για τα κατασκευάσματά του γιατί αισθανόμουν ότι με τις ενέργειές του επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου. Την κατάλυση της Δημοκρατίας. Είμαι 40 χρόνια στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορούσα αυτό να το δεχθώ.