Εγκλωβισμένος στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας

Εγκλωβισμένος στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας

Χωρίς καμία έμπνευση, χωρίς φρέσκιες ιδέες και κυρίως αφήγημα που συνιστά επιλογή για τους πολίτες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι απλώς περιμένει την εξουσία σαν «ώριμο φρούτο». Προϋπόθεση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πολιτικά λάθη, που θα επιτρέψουν στον πρώην πρωθυπουργό να ξαναμπεί στο παιχνίδι. 

Το παραπάνω πολιτικό συμπέρασμα στοιχειοθετείται και από την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας παρέμεινε ουσιαστικά ο ίδιος και απαράλλαχτος, αλλάζοντας μεν το logo  του κόμματός του αλλά το περιεχόμενο παρέμεινε αμετάβλητο. Οι τοποθετήσεις του στη Θεσσαλονίκη συνοψίζονται ως «λαϊκισμός», «ψέματα» και «εικονική πραγματικότητα».

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο βράδυ υποσχόταν μέτρα που κοστολογούνται πάνω από 42 δισεκατομμύρια ευρώ και την Κυριακή το μεσημέρι ισχυριζόταν ότι κοστίζουν 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο που εν πολλοίς καταδεικνύει την μηδενική αξιοπιστία που εμπνέει στον κόσμο της εργασίας, λίγες μέρες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την τροπολογία για το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας για ανέργους, ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ.

Ουδείς μπορεί να πιστέψει τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα όταν μιλά για 15.000 προσλήψεις στην Υγεία, μολονότι μέχρι πρόσφατα μιλούσε για 4.000 προσλήψεις. «Φούσκωσαν» τα νούμερα κι έτσι ανέβηκε κι ο πήχης της ανεύθυνης αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε 6.800 και πλέον προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών.

Όσον αφορά τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε όσα έλεγε το 2014, αποφεύγοντας όμως να εξηγήσει για ποιο λόγο τα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε τίποτα.

Και βέβαια πάει πολύ να μιλά ο κ. Τσίπρας για τις τράπεζες, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτός τις έκλεισε το καλοκαίρι του 2015, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους φορολογούμενους. 

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μένει προσκολλημένος στο παρελθόν, αδυνατώντας να συντονιστεί με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρότι δεν μοιάζει να απειλείται αυτή την στιγμή, θα πρέπει να ξαναπιάσει το νήμα της επικοινωνίας με τους πολίτες που κινδυνεύει να χαθεί. Από την μία ο κορονοιός και από την άλλη η καθημερινότητα της εξουσίας αποτελούν δύο μεγάλους κινδύνους για το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει κερδίσει ο κ.Μητσοτάκης. Την επαφή με την κοινωνία. Αυτην την απειλή φαίνεται πως την έχουν αντιληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και ήδη προγραμματίζουν στοχευμένες«εξόδους» του πρωθυπουργού στην περιφέρεια, μια και ο κ.Μητσοτάκης δε θέλει να θυμίσει τον προκατοχό του, ο οποίος είχε κλειστεί στο πρωθυπουργικό γραφείο. Προφανώς και οι σημερινές συνθήκες είναι απολύτως διαφορετικές λόγω της πανδημίας, όμως πάντοτε υπάρχουν περιθώρια κινήσεων, έστω και αν είναι μικρά. Γιαυτό το λόγο συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη εξετάζουν την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να κάνει και μάλιστα άμεσα επισκέψεις εντός και εκτός λεκανοπεδίου.