ΕΕ: «Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα»

ΕΕ: «Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα»

Ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα αποτελεί η ρητή αναφορά που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, και τονίζει ότι «το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Ξεκάθαρη είναι και η αναφορά στην αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκε το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και στο κείμενο που καταρτίσθηκε συμπεριελήφθη «ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Παράλληλα στο σχέδιο συμπερασμάτων σημειώνεται πως ο Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση Θαλασσίων δικαιοδοσιών στην Μεσόγειο καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμβαδίζει με τo Δίκαιο της Θάλασσας.

«Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά - όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, προσθέτοντας πως «η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα».

Πρέπει να σημειωθεί πως η Ελληνική πλευρά έχει κινηθεί σε όλο το διπλωματικό πεδίο προκειμένου να μπλοκάρει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ήδη όπως ανακοινώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εστάλησαν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού δύο επιστολές στις οποίες καταγράφονται οι ελληνικές θέσεις καθώς και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ενώ επισημαίνονται και τα προβλήματα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τη συνεχή και διαρκώς εντεινόμενη προκλητικότητα της γείτονας χώρας.

Σε επίπεδο Ε.Ε. ήδη το θέμα τέθηκε και από τον Ν. Δένδια στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Ευρώπης έναντι της τουρκικής στάσης και των παράνομων ενεργειών της.

Η ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων είναι μια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση αφού με αυτή βάλλεται ευθέως η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίσει ως νόμιμη και εντός των κανόνων του διεθνούς δικαίου η συμφωνία με την Λιβύη.