Δύσκολος ο δρόμος μέχρι το καλοκαίρι για την κυβέρνηση

Δύσκολος ο δρόμος μέχρι το καλοκαίρι για την κυβέρνηση

Αναμφίβολα πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Για μία άσκηση που εάν δεν έχει καλά αποτελέσματα, αυτομάτως θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Η περίοδος που διανύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισοδυναμεί με ένα διαρκές crash test, από το οποίο εφόσον βγει αλώβητος τότε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δημιουργούνται οι συνθήκες της πολιτικής του κυριαρχίας. Μέχρι τότε όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει και πολλές και σκληρές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, σε καθημερινή πλέον βάση.

Εάν θέλει κάποιος να προσεγγίσει συνολικά την δύσκολη καθημερινότητα του Μεγάρου Μαξίμου θα πρέπει να διακρίνει τρία επίπεδα παράλληλης δράσης και ταυτόχρονα δυσκολίας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

- Πρώτο, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, την υλοποίησης της επιχείρησης εμβολιασμού και την αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις. Από μόνη το αυτό το τριπλό «αγκάθι» θα ήταν αρκετό για να κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη «ζωή» κάθε κυβέρνησης. Παρόλαυτα το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να έχει αντοχές και κυρίως πολιτικά αποθέματα, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ατελείωτα. Γι αυτό το λόγο στελέχη που γνωρίζουν καλά την κυβερνητική λειτουργία επιμένουν ότι ειδικά στο θέμα της πανδημίας και του εμβολιασμού οι κινήσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες, χωρίς καθυστερήσεις γιατί ο «χρόνος είναι μια κρίσιμη παράμετρος», όπως λένε χαρακτηριστικά.

- Δεύτερο, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Όπως έχουμε ήδη σημειώσει από την περασμένη εβδομάδα στα χέρια των μελών του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται επιστολή από την γραμματεία του πρωθυπουργού, η οποία ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα υπογραφής των εκκρεμών υπουργικών αποφάσεων μέχρι το τέλος του 2021. Οι υπογραφές αυτές είναι προϋπόθεση ώστε οι νόμοι να εφαρμοστούν. Πρόκειται για έναν ακόμα «αγώνα δρόμου» του Μεγάρου Μαξίμου, μια και οι μεταρρυθμίσεις υπήρξαν σημαία της ΝΔ προεκλογικά.

- Τρίτον, η διατήρηση της επαφής με τους πολίτες. Η τρίτη αυτή πρόκληση είναι και η δυσκολότερη όχι μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και για όλους όσοι διατέλεσαν πρωθυπουργοί τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψη επικοινωνίας με την κοινωνία είναι η ασθένεια που ταλαιπωρεί όλους τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου διαχρονικά και έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της ανόδου στην εξουσία. Στο πρωθυπουργικό γραφείο μοιάζουν να θέλουν να αντισταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτό το μικρόβιο, επιμένοντας στην απευθείας επαφή του κ. Μητσοτάκη με την κοινωνία. Γιαυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης παρά την πανδημία δεν σταματά τις στοχευμένες επισκέψεις του ανά την Ελλάδα, με επόμενο σταθμό την Καρδίτσα το ερχόμενο Σάββατο.

Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση μόνο εύκολο έργο δε θα έχει να αντιμετωπίσει. Για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα θα περάσει «δια πυρός και σιδήρου». Για να βγει στο ξέφωτο χρειάζονται μετρημένες επιλογές που θα απαντούν στα πραγματικά προβλήματα και όχι απλές επικοινωνιακές νόρμες, απλώς για να περάσει ο χρόνος.