Δεν είναι ώρα για παζάρια - Υποστηρίζουμε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Μητσοτάκης στο MSNBC

Δεν είναι ώρα για παζάρια - Υποστηρίζουμε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη στης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και την εκπομπή Morning Joe. Ερωτηθείς, δε, για τις ενστάσεις που εγείρονται σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία, ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τους δημοσιογράφους να απευθύνουν αυτό ερώτημα στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Τουρκία και στις αντιρρήσεις της Άγκυρας ως προς την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και στο τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Θα πρέπει να απευθύνετε ερώτηση στην Τουρκία, η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Δεν είναι η ώρα για παζάρια για άλλα ζητήματα που μπορεί να θέλει κανείς να επιτύχει, περιμένω να λυθεί το θέμα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον λογαριασμό της εκπομπής Morning Joe στο twitter.
 

Ερωτηθείς για τις βασικές προτεραιότητες αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι, θα δοθεί η ευκαιρία να γιορτάσουμε την πορεία δύο ζωντανών δημοκρατιών και να επαναβεβαιώσουμε την αμοιβαία στρατηγική μας δέσμευση, καθώς και την ενίσχυση της στρατηγικής και της διμερούς συνεργασίας, με την Ελλάδα να είναι αυτή τη στιγμή ο πιο αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου ενώ η χώρα μας είναι περιφερειακός κόμβος μεταφοράς αερίου, ίσως σύντομα και υδρογόνου από Μ. Ανατολή και Ευρώπη. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα συζητηθεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τo πρώτο πράγμα που θέλει να γνωρίζει ο Αμερικανικός λαός είναι ότι η Ελλάδα, ως χώρα, «επέστρεψε» και η οικονομία έχει ανακάμψει, προσθέτοντας ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα και πολλοί Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη επέδειξε πολύ μεγάλη ενότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, εφαρμόζοντας πολύ αυστηρές κυρώσεις, σχολιάζοντας πως δεν πιστεύαμε πως μετά τον 20ο αιώνα στην Ευρώπη θα επαναχαράσσονταν σύνορα με τη βία. Όπως είπε, «αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ουκρανίας. Είναι η διευθέτηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης στο σύνολό της, και γι' αυτό αναμένω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», επαναλαμβάνοντας ότι ζητήματα που αφορούν στις τιμές της ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παραπέμποντας στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου.

«Γιατί όταν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο επιτυχγάνεται, πρόσθεσε,  καταλήγοντας σε μια συμφωνία για το πώς θα παρέμβεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. «Και πρέπει να επιστρατεύσουμε τους διαθέσιμους πόρους μας για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε επίσης στους πολίτες και στα νοικοκυριά μας πρόσθετη υποστήριξη, για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης με τη Ρωσία, μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελεί το να τελειώσει ο πόλεμος.