Δ. Τζανακόπουλος: Ο Π. Καμμένος δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δ. Τζανακόπουλος: Ο Π. Καμμένος δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος ναι μεν έχουν γνωστοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση όταν έρθει η Συμφωνία των Σκοπίων στη Βουλή, αλλά «σε καμία περίπτωση δεν έχουν πει ότι θα υποστηρίξουν μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία» και «επομένως κοινοβουλευτικές και πολιτικές προϋποθέσεις υπάρχουν για την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης», το οποίο είναι και ο στόχος του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς εάν το ονοματολογικό της πΓΔΜ «είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί μια διαφορετική κυβερνητική πλειοψηφία», ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι οι πολιτικές συγκλίσεις ως προς την αναγκαιότητά της Συμφωνίας των Πρεσπών αφορούν οριζόντια τα κόμματα και εκτιμά ότι αυτές θα εκφραστούν και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, «το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα κυρώσει τη συμφωνία».

Σχολιάζει πως «όμως για να υπάρξουν συγκλίσεις ευρύτερης προγραμματικής και πολιτικής συμπόρευσης είναι αναγκαίο να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις». «Επομένως καλό είναι να μην προτρέχουμε. Η χώρα έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή έχει μπροστά της μια περίοδο γεμάτη θετικές προκλήσεις», προσθέτει.

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτίθεται κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι η «διαφθορά είχε γίνει θεσμός» και τα κάλεσε να ζητήσουν... συγνώμη στον ελληνικό λαό. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πάρα πολύ σύντομα θα μπει και τυπικά η σφραγίδα στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην υλοποιήσει το μέτρο της περικοπής» των συντάξεων, ενώ επαναλαμβάνει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα μεσαία εισοδήματα, την επιδότηση ενοικίου κ.α.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει να επιλύσει ζητήματα όπως: «η αλλαγή του νομικού πλαισίου για την ποινική ευθύνη των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών, να ικανοποιήσει το υπερώριμο αίτημα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, ενώ, τέλος, οφείλει να θέσει στο επίκεντρο ζητήματα προστασίας των κοινών αγαθών όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Σχετικά με το θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι σχέδιο νόμου στη Βουλή αντί προεδρικών διαταγμάτων, θα επιταχύνει περαιτέρω την υλοποίηση της εξαγγελίας και ταυτόχρονα επιτρέπει διεξαγωγή συζήτησης στο Κοινοβούλιο ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση και να διερευνηθούν τυχόν περιθώρια για συγκλίσεις.

Ως τοποθετήσεις που «υποδηλώνουν απόλυτη άγνοια του Διεθνούς Δικαίου» χαρακτηρίζει τη θέση ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο συνιστά αναγνώριση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, όπως αυτές διατυπώθηκαν με το casus belli και σχολιάζει πως «αν κάποιος θέλει να κάνει πολιτική κριτική να κάνει πολιτική κριτική, αντί να την επενδύει με κακά νομικά».