Χαμόγελα στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις

Χαμόγελα στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις

Θετικά είναι τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες διενεργούνται μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο ενίσχυσε την κυβέρνηση που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα στήριξης για την ενέργεια που ανακοινώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες προκαλούν χαμόγελα ικανοποίησης στο πρωθυπουργικό γραφείο. 

Η πραγματικότητα είναι πως με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το τσουνάμι αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου η κυβέρνηση μπήκε στην πιο δύσκολη φάση της θητείας της. Όλες οι έρευνες κοινής γνώμης κατέγραψαν μείωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου και κυρίως κάμψη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

Παρόλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ακόμα και σήμερα η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού συνεχίζει να καταγράφεται. Παρά τη διεθνή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που αναμφίβολα επηρεάζει και την ελληνική κοινωνία.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι όλα όσα κατά καιρούς επικαλούνται ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν κατάρρευση της κυβέρνησης και επικείμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ υφίστανται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας και στις δήθεν βαθυστόχαστες αναλύσεις κάποιων στελεχών της Κουμουνδούρου.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα σημειώνουν ότι σε όλες τις έρευνες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά μεγαλύτερο από τη διαφορά που καταγράφηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2019, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζει στασιμότητα ή μείωση των ποσοστών που κατέγραφε τους τελευταίους μήνες, χάνοντας τη δυναμική που εμφάνισε μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας του.

Στη δημοσκόπηση της GPO (21/5) για την εφημερίδα «Τα Νέα»: 

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνοδο κατά 1,3 μονάδων, αυξάνοντας τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 8,9 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,2% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,8%. Στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών, το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνεται και καταγράφεται στο 44,8% έναντι 30,1%, του Αλ. Τσίπρα, προσεγγίζοντας ξανά τις 15 μονάδες. Στην ίδια μέτρηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην τρίτη θέση των πολιτικών αρχηγών με θετική γνώμη με δεύτερο τον Ν. Ανδρουλάκη.  

Στη δημοσκόπηση της PULSE (12/5) για τον ΣΚΑΙ: 

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14,5%. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 26%, διατηρώντας αναλλοίωτο το προβάδισμά του. 

Σε αυτό το πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του με ορίζοντα τις εκλογές της άνοιξης του 2023. Κανείς  όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το ερχόμενο φθινόπωρο μια και οι σχετικές εισηγήσεις βρίσκονται ακόμα στο πρωθυπουργικό τραπέζι.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Μια συνεδρίαση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα των επόμενων κυβερνητικών κινήσεων. Η πιθανότητα για έναν ανασχηματισμό μέχρι τότε υπάρχει αλλά μάλλον είναι μικρή.