Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Άρχισε από τις έξι το απόγευμα η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ λίγο μετά τις επτά προσήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να παρακολουθήσει την ομιλία του υπουργού.

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει το πολύ τρεις ημέρες, με την σχετική ονομαστική ψηφοφορία να πραγματοποιείται, εκτός απροόπτου, το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας. Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπενθυμίζεται ότι χθες από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν αποσύρει τον νέο πτωχευτικό κώδικα, τον… οδηγεί στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του Υπουργού που εισηγείται το σχετικό νόμο. «Σας ζητάω κύριε υπουργέ να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. όχι μόνο δεν επισπεύστηκαν αλλά λόγω της πανδημίας αναστάλθηκαν διαδικασίες ρευστοποίησης και πτώχευσης.Εσείς εδώ πράττετε το αντίθετο. Όχι μόνο δεν αναστέλλετε αλλά επισπεύδετε αλλάζοντας και το πτωχευτικό κώδικα για να χρεοκοπούν φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά. Σας ζητώ να το αποσύρετε έστω και τώρα. Ή μάλλον σας δίδω μια ευκαιρία να μην εγγράψετέ το όνομά σας με μαύρα γράμματα στην κοινωνική και οικονομική ιστορία αυτού του τόπου», είπε αρχικά και ανακοίνωσε την πρόταση δυσπιστίας.

«Στο βαθμό όμως που επιμένετε – και από ότι βλέπω επιμένετε- είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο κανονισμός της Βουλής, σε τέτοιας ύψιστης σημασίας ζητήματα. Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».