Βλέπει το «τέλος» το Μαξίμου - θυμήθηκε τα δάνεια των κομμάτων

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, 00:02
-A +A
Βλέπει το «τέλος» το Μαξίμου - θυμήθηκε τα δάνεια των κομμάτων

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στην πολιτική σκακιέρα όταν μία κίνηση καθίσταται προβλέψιμη και αναμενόμενη τότε αυτομάτως χάνει κάθε σημασία της.

Μια προσεχτική αναδρομή στις κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων τεσσάρων ετών θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάθε φορά που αντιλαμβάνεται ότι η επικαιρότητα δεν το ευνοεί, θέτει σε εφαρμογή τη γνωστή μέθοδο με ονομασία “άρτος και θεάματα”.

Στη δεδομένη χρονική συγκυρία, ο κ. Τσίπρας δεν περνάει και τις καλύτερες ημέρες της διακυβέρνησής του. Οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά θετικές είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει να αφήνει ανεξίτηλη την σφραγίδα της στην πολιτική σκηνή. Είναι σαφές λοιπόν ότι με λιγότερο από εξήντα μέρες να απομένουν μέχρι τις κάλπες του Μαΐου, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, προσπαθώντας να αναστήσει το λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα” της αριστεράς, μετά τον τραυματισμό που υπέστη από την περίπτωση της Μυρσίνης Λοίζου.

Το παραπάνω σκεπτικό είναι αυτό που κυριαρχεί στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή ενός ακόμα επεισοδίου, το οποίο προβάλλεται εδώ και κάποιες ώρες, από το γνωστό “σήριαλ” που ως κεντρικό άξονα έχει το ύψος και τους όρους δανεισμού της ΝΔ την περίοδο 2000-2011. Στην όλη υπόθεση υπάρχουν ορισμένες σημαντικές “λεπτομέρειες”.

Κρίσιμη λεπτομέρεια 1: Η υπόθεση είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τη δικαιοσύνη αλλά είχε μπει στο αρχείο.

Κρίσιμη λεπτομέρεια 2: Η κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ) στο δικό της πόρισμα, το οποίο είχε εκπονήσει μετά τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων, δεν είχε συμπεριλάβει καμία αναφορά σε προσωπικές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Κρίσιμη λεπτομέρεια 3: Την υπό εξέταση περίοδο, σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα νόμο, ήταν δυνατή η χρήση της μελλοντικής επιχορήγησης των κομμάτων ως εγγύηση για το δανεισμό.

Κρίσιμη λεπτομέρεια 4: Από τη δίωξη εξαιρείται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

“Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες ορισμένων, δεν υπήρξε ποτέ απόδειξη ότι η ΝΔ είχε προνομιακή μεταχείριση από τις τράπεζες. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που έχει ζητήσει χαριστικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείου χωρίς να πληρούνται τα απαιτούμενα χρηματοοικονομικά κριτήρια, με επιστολή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προς την Εθνική Τράπεζα” σημείωσε πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την περίοδο που ήρθε το συγκεκριμένο θέμα για πρώτη φορά στην πολιτική επικαιρότητα.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως δεν δείχνουν διατεθειμένοι να μπουν στην λογική της σκανδαλολογίας. Παρόλαυτα υπενθυμίζουν μία σειρά ζητημάτων που προέκυψαν από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα.

Συγκεκριμένα:

-Προέκυψε ότι μέτοχος στην εφημερίδα ΑΥΓΗ είναι η offshore εταιρεία με την επωνυμία «THE ATLAS CYPRUS INTERNATIOΝAL TRUST» της οποίας τον πραγματικό ιδιοκτήτη, αλλά και την προέλευση των χρημάτων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν.

- Προέκυψε ότι το δάνειο της Ελληνικής Αριστεράς, της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται άλλοτε ότι είναι καθολικός διάδοχος και άλλοτε ότι είναι μετονομασία του ίδιου νομικού προσώπου, «κουρεύτηκε» σε ποσοστό 60%.

- Προέκυψε ότι το ακίνητο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο νομικά έωλο, χωρίς να είναι γνωστό αν καταβλήθηκαν οι αναλογούντες φόροι, και με μεθόδευση που περιέχει απατηλές παραστάσεις προς τις Τράπεζες, γεγονός που συνέβη ακριβώς γιατί η δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 12/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα