Αποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για το περιβαλλοντικό ν/σ

Αποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για το περιβαλλοντικό ν/σ

Την αποχώρηση από την Ολομέλεια της Βουλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η… επίφαση ήταν οι δήθεν αντιδημοκρατικές διαδικασίες της Βουλής σχετικά με το γεγονός ότι πλέον οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω επιστολής.

« Η επιστροφή στην κανονικότητα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και του νομοθετικού έργου αποτελεί προς το παρόν επικοινωνιακό αφήγημα και τακτικισμό. Και το λέω αυτό γιατί η ίδια η κατάθεση του σχεδίου νόμου προς ψήφιση υπό τις τρέχουσες κοινοβουλευτικές συνθήκες,  οι περιορισμοί στην ακρόαση φορέων,  η συνεδρίαση των σχετικών Επιτροπών, ένα νομοσχέδιο που έχει τελικά διπλάσια περίπου άρθρα σε σχέση με το σχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση αποτυπώνουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε αρχικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Και υποστήριξε ότι «δεν θα συναινέσουμε να κανονικοποιήσετε την κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού.  Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλετε τη μόνιμη περιστολή της λειτουργίας των εκλεγμένων δημοκρατικών θεσμών.  Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνάτε διαδικασίες-εξπρές, με την κοινωνία στο περιθώριο». 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας υπεραμύνθηκε της απόφασης λέγοντας ότι αποφασίσαμε όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση να δίδεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, υπενθυμίζοντας ότι η κυβερνώσα πλειοψηφία θα μπορούσε να επικαλεστεί τη δυνατότητα τα νομοσχέδια να εγκρίνονται μόνο από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ξεκαθάρισε, δε, ότι όσο «ανοιγόμαστε» θα επιστρέψουν οι κανονικές διαδικασίες και τόνισε ότι αδικείται ο ίδιος όταν ο Α. Τσίπρας τον εγκαλεί για παραβίαση του Συντάγματος.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. «Ο όρος “σκούπα” ταιριάζει πολύ εδώ, διότι επιχειρείτε “να καθαρίσετε” τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων. Αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον», σημείωσε κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση των ευρωπαϊκών οδηγιών που απορρυθμίζουν το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας.

«Για εσάς, όπως και για όλους τους υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας της αγοράς, η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως «χρονοβόρα διοικητική διαδικασία» και «σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων». Με το νομοσχέδιό σας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση τροποποιείται και περιορίζεται με περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις ώστε τελικά να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα», προσέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Προειδοποίησε» την κυβέρνηση ότι η «εμμονή σας να συνδέετε την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, απλά με την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και τις περιοχές Natura ισχυρίστηκε ότι καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης ένα δοκιμασμένο εδώ και χρόνια μοντέλο διαχείρισης, αποκεντρωμένο και συμμετοχικό. «Το αντικαθιστάτε με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.Το νέο σύστημα διοίκησης δεν εμπεριέχει διαδικασίες συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη διαχειριστικών αποφάσεων, σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ενδεδειγμένες πρακτικές», είπε.