Από το «εξευτελιστικό χαρτζιλίκι της εξαγοράς» στα… οικονομικά κίνητρα ο Τσίπρας

Από το «εξευτελιστικό χαρτζιλίκι της εξαγοράς» στα… οικονομικά κίνητρα ο Τσίπρας

Τον Ιούνιο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε «εξευτελιστική» τη «σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των» στους νέους. Σήμερα ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση διότι δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να δοθεί ένα οικονομικό bonus στους άνω των 60 για να σπεύσουν να εμβολιαστούν ή να κάνουν τρίτη δόση. Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στην πανδημία συνεχίζεται…

Το τι ακριβώς θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης παραμένει ένα μεγάλο αναπάντητο ερώτημα, η απάντηση του οποίου αποτυπώνεται εμμέσως στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, μέσα από τις οποίες ακόμη και ψηφοφόροι του συντάσσονται με τη σημερινή κυβέρνηση και τις προσπάθειες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η ανακοίνωση του μέτρου της επιβολής διοικητικού προστίμου 100 ευρώ σε μηνιαία βάση για τους άνω των 60 που μετά την 16η Ιανουαρίου θα εμμείνουν στη στάση τους και δεν θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια δημιουργίας τείχους ανοσίας μέσω του εμβολιασμού ανέδειξε για μια ακόμη φορά και την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλλει, παρά τις εξαγγελίες Τσίπρα περί ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών, στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στη δημόσια υγεία.

Η ανάρτηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Σε αυτή ήρθε να προστεθεί η δήλωση Τσίπρα σύμφωνα με την οποία «αντί να βάζεις πρόστιμα θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση». Μάλιστα επανέλαβα τα περί πειθούς και διενέργειεας καμπάνιας ώστε «να πείσουμε τους ανθρώπους για την αξία του εμβολιασμού για να σώσουν τη ζωής τους όχι για να μη χάσουν το μισό της σύνταξής τους»

Αυτά στη συνάντηση με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ που σημειωτέον εξακολουθεί να επιμένει να καλεί την κυβέρνηση να άρει την απόφαση για υποχρεωτικότητα και αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς που ακόμη και σήμερα τρεις μήνες από την έναρξη του μέτρου εξακολουθούν να αρνούνται να εμβολιαστούν

Χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «σαμποτέρ του εμβολιαστικού προγράμματος» ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ξεχαστεί συνολικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της πανδημίας αλλά και το γεγονός πως κορυφαία στελέχη εμφανίσθηκαν να μιλούν για μη δοκιμασμένα εμβόλια στέλνοντας ανάλογο μήνυμα σε ανεμβολίαστους αλλά και αντιεμβολιαστές.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου αντέδρασαν σε κάθε μέτρα που επιβλήθηκε. Όταν η κυβέρνηση έκλεινε την εστίαση ζητούσαν να ανοίξει και όταν άνοιγε ζητούσαν το λόγο για τον οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση. Το ίδιο και με τα σχολεία αλλά και με κάθε δραστηριότητα.

Τα περί πειθούς που επικαλείται τώρα 20 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας ουδείς γνωρίζει πως θα επιτευχθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως το ρίσκο που για μια ακόμη φορά αναλαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σχεδόν ανάλογο με αυτό που αφορούν τη διενέργεια συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων την προηγούμενη περίοδο.

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο είναι αποκαλυπτική αφού σε αυτή αποτύπωνε τη θέση του κόμματός του τονίζοντας πως «Η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των #150ευρω, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά που μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται. Η αλληλεγγύη όμως είναι στάση ζωής - Δεν εξαργυρώνεται». Και συνεχίσθηκε η αντιπολίτευση όλο το διάστημα του καλοκαιριού ενώ και στα κίνητρα για τις ηλικίες από 12 έως 17 η στάση ήταν ανάλογη

Ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω του 4ου πανδημικού κύματος και με τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού να δείχνουν τα δόντια τους εμμένει στην προσπάθεια μικροκομματικής αξιοποίησης των επιπτώσεων του κορονοιού. Χαϊδεύει αυτιά καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ατομικής ευθύνης που ο καθένας οφείλει να αναλάβει έναντι του κοινωνικού συνόλου. Το έπραξε με τους νέους το πράττει σήμερα και με τους άνω των 60 αδιαφορώντας για τα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος εξ αιτίας του μεγάλου ποσοστού ανεμβολίαστων που βρίσκονται σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.