Απαράγραπτος στόχος για τον Κυρ. Μητσοτάκη η μείωση των πλεονασμάτων

Απαράγραπτος στόχος για τον Κυρ. Μητσοτάκη η μείωση των πλεονασμάτων

Του Γιάννη Τρουπή

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, προκειμένου να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να θέσει υπόψη των εταίρων τον οδικό χάρτη των παρεμβάσεων και των μεταρρυθμίσεων που δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα. Πρώτος σταθμός το Παρίσι.

Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο στο Παρίσι και θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν εγκαινιάζοντας έναν κύκλο επαφών με ξένους ηγέτες και εταίρους στο πλαίσιο της υλοποίησης της δέσμευσής του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Βασικός στόχος η ανάδειξη των ριζικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται ήδη στην Ελλάδα που αλλάζει σελίδα.

Ο οδικός χάρτης του Κυριάκου Μητσοτάκη βασίζεται στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως θα αναφέρει και ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την η μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Την ίδια, άλλωστε, στιγμή οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 ενώ έχει αποσαφηνιστεί πως θα τηρήσει τον στόχο και το 2020.

Προτεραιότητα για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι να διαπιστώσουν οι εταίροι της χώρας πως η Ελλάδα έχει πλέον γυρίσει σελίδα διαθέτοντας απο την 7η Ιουλίου και μετά μια ισχυρή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, η οποία έβαλε τέλος στην εποχή της οξύτητας, του λαϊκισμού και των άκρων που έβλαψε τόσο την οικονομία όσο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Καθώς και το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον εστία σταθερότητας, ανάπτυξης, μετριοπάθειας και πραγματισμού στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τις συνθήκες για την προώθηση συμμαχιών

Στη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας, θα αναπτύξεις τις ελληνικές θέσεις έχοντας και στην ατζέντα του θέματα όπως:

- Οι επενδύσεις. Μάλιστα θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα παραπέμποντας στην αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και στη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Άλλωστε οι Γάλλοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσει σε τομείς όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

- Η σύναψη συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξη.

- Η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, άρα θα πρέπει να έχει λόγο στην πολιτική της Ευρώπης για τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων. Και βέβαια η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος του ευρώ και πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή. Ως εκ τούτου στο Παρίσι συζητηθούν σε βάθος τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος.

- Η Στήριξη στην «πράσινη» ατζέντα Μακρόν και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Είναι γνωστό άλλωστε πως στοιχεία της Ευρωπαϊκής ατζέντας του κ. Μακρόν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο τον κ. Μητσοτάκη, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Πέραν αυτών, βασικό σημείο σύγκλισης είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προτείναι τον Γάλλο πρόεδρο να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.