Αντιμετωπίζοντας τις γκρίνιες

Αντιμετωπίζοντας τις γκρίνιες

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και κάπου εδώ τελειώνει ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 'Η για να είμαστε πιο σωστοί ο μήνας του μέλιτος έχει ήδη τελειώσει. Εάν κάποιος επιχειρήσει να κάνει έναν απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της νέας διακυβέρνησης δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει στον πρωθυπουργό ότι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Γρήγορες αποφάσεις, μελετημένες επιλογές, έντονη δραστηριότητα εντός και εκτός χώρας. Είναι σαφές ότι το κυβερνητικό καράβι άρχισε το ταξίδι του με σωστό τρόπο. Προσοχή όμως, η πολιτική είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας σπριντ και άρα στο τέλος της κυβερνητικής θητείας θα γίνει “ταμείο” και όχι τώρα.

Κάτι παραπάνω λοιπόν από τρεις μήνες παραμονής στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πλέον μπορούμε να δούμε τις πρώτες πιθανές εστίες προβλημάτων, τις οποίες ήδη αρχίζει και αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε γίνεται συνήθως.

Σε κορωνίδα των ζητημάτων αναδεικνύεται το μεταναστευτικό. Η διαχείριση των ροών αποδεικνύεται μια πολύπλοκη εξίσωση, που εν πολλοίς δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Το πώς θα κινηθεί σε αυτό το τόσο πολύπλοκο όσο και ευαίσθητο ζήτημα μπορεί να αποβεί καθοριστικό για την κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με ευθείες αναφορές τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στην προστασία της ανθρώπινης υπόστασης. Ήδη παρατηρούνται οι πρώτες δυσκολίες στο να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες στην αναγκαία μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα, ενώ οι επαναπροωθήσεις μέχρι στιγμής είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο με το άσυλο. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και αστοχίες δεν δικαιολογούνται. Όλα, άλλωστε, κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Ένα ακόμα ζήτημα που παρατηρείται συχνά σε κυβερνητικά σχήματα και κοινοβουλευτικές ομάδες και μοιάζει να ξεπροβάλει «δειλά» και στην προκειμένη περίπτωση είναι η πολυφωνία των στελεχών. Παρά τις αρχικές πρώτες αυστηρές συστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου περί της αναγκαιότητας «προσεκτικών» τοποθετήσεων στα ΜΜΕ, το γεγονός της άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μάλλον επιδρά αρνητικά στην αναγκαία σύνεση περί των δημόσιων παρεμβάσεων.

Είναι γνωστό ότι για την ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το ισχυρό της χαρτί. Είναι γνωστό επίσης ότι ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο τα μέλη της κυβέρνησής του, θέτοντας ο ίδιος τους στόχους που θα πρέπει να πιάσουν οι υπουργοί και οι βουλευτές του. Σε κάθε περίπτωση εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει η δημοσιοποίηση του συστήματος αξιολόγησης , το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης.
Μία δημοσιοποίηση ,με την οποία ο κ.Μητσοτάκης θα κάνει και τις απαραίτητες προσαρμογές, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.
Κάτι για το οποίο οι πολίτες, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά και από την γενικότερη αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία , του έχουν εμπιστοσύνη.