Άμεση λύση στο πρόβλημα καθαριότητας των Διευθύνσεων Παιδείας από την Περιφέρεια Αττικής

Άμεση λύση στο πρόβλημα καθαριότητας των Διευθύνσεων Παιδείας από την Περιφέρεια Αττικής

 Με απευθείας ανάθεση θα καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες για την καθαριότητα στις Υπηρεσίες Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, όπου έχει προκληθεί αδιέξοδο μετά τη λήξη της σύμβασης των υπηρεσιών παροχής καθαριότητας στις 31-12-2020.

 Πρόταση για την οποία εκφράστηκε θετικά ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης «προκειμένου μέσω αυτής της γρήγορης διαδικασίας να καλύψουμε τα κενά, μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής απόφασης για τον διαγωνισμό όλων των κτιρίων και να έχουμε καθαρούς τους χώρους στις δομές της Παιδείας», τόνισε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

 Την πρόταση κατέθεσε, έπειτα από έντονη συζήτηση και παρουσία και εργαζομένων από τους χώρους αυτούς, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος.

 Η συζήτηση προ ημερησίας διάταξης προκλήθηκε από τον Κώστα Τουλγαρίδη εκπαιδευτικό, επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική», λόγω του «διαφαινόμενου αδιεξόδου» και της «εκρηκτικής κατάστασης στην οποία διαβιούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και επισκέπτες», παρατήρησε αναφερόμενος ενδεικτικά στην Α΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αθηνών στο Μεταξουργείο. Περισσότερο παραστατική η εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Τραγάκη μετέφερε την ανησυχία των συναδέλφων της, στο 7όροφο κτίριο επί της οδού Χίου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εκρηκτική και λίαν επικίνδυνη λόγω έλλειψης στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ειδών καθαριότητας, εν μέσω επιδημιών». Στον χώρο αυτό εργάζονται 250 άτομα και καθημερινά προσέρχονται άνω των 40 παιδιών ηλικίας 4-18 ετών με ειδικές ανάγκες και τους συνοδούς τους, όπου παραμένουν αρκετές ώρες για να εξεταστούν από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Επίσης, 200 εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη διαδικασία αιτήσεων για ΑΣΕΠ και δεν υπάρχει σαπούνι, αντισηπτικό, χαρτί…», τόνισε εμφατικά.

 Ζήτησε δε την άμεση συνδρομή της Περιφέρειας για «συνθήκες εργασίας με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, και χαρακτήρισε «απολύτως ανεπαρκή», την αρχική απάντηση της Διοίκησης πως το πρόβλημα θα επιλυθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού για τη συνολική ανάθεση της καθαριότητας όλων των Διευθύνσεων..

   Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κυρίαρχες ήταν οι απόψεις για την κάλυψη των αναγκών είτε από μόνιμο προσωπικό (Λαϊκή Συσπείρωση και Ανυπότακτη Αττική) είτε από το υπουργείο Παιδείας ( Γ. Σγουρός). Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας παρουσίασε αφενός τα νομικά ζητήματα που εμπόδισαν την έγκαιρη ρύθμιση του προβλήματος και αφετέρου τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή αλλά και τις καθυστερήσεις που κυρίως ενέχει ο διεθνής διαγωνισμός.

   Ο προκάτοχος του, Χρήστος Καραμάνος, ως άμεση λύση στο πρόβλημα πρότεινε τη διαδικασία «άμεσης ανάθεσης με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ για να τελειώσει σε μια εβδομάδα το ζήτημα με κάλυψη των αναγκών επί 7μηνου», όπως τόνισε. Ερωτηθείς δε γιατί δεν είχε προχωρήσει η προηγούμενη διοίκηση στον διεθνή διαγωνισμό για την επίλυση του ζητήματος, ο κ. Καραμάνος ενημέρωσε ότι δεν υπήρχε σταθερότητα στέγασης των υπηρεσιών (προϋπόθεση για τον διαγωνισμό), καθώς όλες οι υπηρεσίες ήταν υπό μετακόμιση. Υπενθύμισε ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής «διασφάλισε την στέγαση των Υπηρεσιών σε ένα ενιαίο κτίριο (αντί για 5 στο παρελθόν) σύγχρονο και νεόδμητο, δίπλα στο μετρό, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υπαλλήλων, εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους. Επίσης, φρόντισε να υπάρξουν συμβάσεις για την καθαριότητα και την φύλαξη του χώρου ενώ με αφορμή την μεταστέγαση αγοράστηκε σύγχρονος ηλεκτρονικός και γραφειακός εξοπλισμός».

 Σημειώνεται ότι με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γιάννης Σγουρός συνεχάρη εκ μέρους του Σώματος τον κ. Τζιτζικώστα για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και τον κ. Πατούλη για την εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει το «μονοκομματικό και μονοπαραταξιακό» χαρακτήρα της εκπροσώπησης και της ελλιπούς έκφρασης όλων των παρατάξεων στο σχήμα αυτό.

 Ειδικότερα, για το ζήτημα της καθαριότητας στις Υπηρεσίες Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ο Γ. Πατούλης, δήλωσε ότι «άμεσα και με διαφανείς διαδικασίες δίνουμε λύσεις στα ζητήματα της καθαριότητας όπως και της ασφάλειας όλων των κτιρίων της Περιφέρειας - Δεν θα αναλάβουμε όμως άλλες ευθύνες και αρμοδιότητες που ανήκουν στο κεντρικό κράτος»

 Διαβεβαίωσε ότι έως το καλοκαίρι θα έχουν δοθεί λύσεις με διαφανή και άμεσο τρόπο σε όλα τα ζητήματα και τις ελλείψεις που σχετίζονται με την καθαριότητα, την ασφάλεια αλλά και την ιατρική κάλυψη σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που τώρα οδηγείται σε λύση, ωστόσο επισήμανε ότι λανθασμένα έχει αναλάβει η Περιφέρεια την ευθύνη επίλυσής του.

 «Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητας του υπ. Παιδείας και όχι δικό μας. Δεν γίνεται με πόρους που κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνουν για την κάλυψη βασικών αναγκών στις «διψασμένες» τοπικές μας κοινωνίες, να αναλαμβάνουμε ευθύνες του κεντρικού κράτους» σημείωσε προσθέτοντας πως θα θέσει το σχετικό ζήτημα τόσο στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας όσο και στην κεντρική κυβέρνηση.

 Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η νέα Διοίκηση θα προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς για την κάλυψη των ελλείψεων σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής όπου εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 1.050.000 ευρώ, για να προκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός και να λυθεί οριστικά το θέμα, με την επισήμανση η επιλογή του αναδόχου να γίνει αποκλειστικά και μόνο από Επιχειρήσεις με Κοινωνική βάση.

 Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών επισήμανε πως προτεραιότητα της νέας Διοίκησης είναι η προάσπιση της δημόσιας ασφάλειας και υγιεινής με όλους τους δυνατούς νόμιμους τρόπους.