Αλληλεγγύη στον Ε. Μοράλες εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλληλεγγύη στον Ε. Μοράλες εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αλληλεγγύη του προς τον Έβο Μοράλες εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «πραξικόπημα» την παραίτηση του πρώην προέδρου της Βολιβίας, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως «μόνη απάντηση απέναντι στη βία και την τρομοκρατία των όπλων θα πρέπει να είναι ο αγώνας για την ελευθερία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κατηγορηματικά το πραξικόπημα στη Βολιβία και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο Έβο Μοράλες και στο λαό της Βολιβίας που αγωνίζεται για τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Απέναντι στη βία και την τρομοκρατία των όπλων, η μόνη απάντηση θα πρέπει να είναι ο αγώνας για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται πως ο επί 14 χρόνια πρόεδρος της Βολιβίας υπέβαλε χθες την παραίτησή του από το ύπατο αξίωμα της χώρας ύστερα από τις σχετικές παροτρύνσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο. Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, από την πόλη Τσιμόρε και ενώ υπήρχαν φήμες ότι βρισκόταν ήδη εκτός Βολιβίας, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο Μοράλες αργότερα δήλωσε μέσω Twitter ότι υπάρχει ένταλμα για τη σύλληψη του κάτι που ο αρχηγός της αστυνομίας διέψευσε. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ο Μοράλες μπορεί να ζητήσει άσυλο στην χώρα του αν και εφόσον το επιθυμεί.

Νωρίς την Κυριακή ο Μοράλες είχε δηλώσει πως προτίθεται να προχωρήσει στη διενέργεια νέων εκλογών στην χώρα της Λατινικής Αμερικής, αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών.