7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Aλέξης Τσίπρας: Δεν μπορεί η εκκένωση οικισμών να είναι η... μόνη έγνοια

Aλέξης Τσίπρας: Δεν μπορεί η εκκένωση οικισμών να είναι η... μόνη έγνοια

Σε μια ακόμη προσπάθεια συμψηφισμού της τραγωδίας στο Μάτι με τους 102 νεκρούς και τις καταστροφές από τις πυρκαγιές που μαίνονται εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας μάλιστα ότι... αντιλαμβάνεται και υποστηρίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά δεν μπορεί οι εκκενώσεις να είναι η μόνη έγνοια...

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε στην Εύβοια και επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και την κρατική μηχανή με αναφορές έμμεσα στην τραγωδία στο Μάτι λέγοντας ότι και τότε δεν είχε λειτουργήσει υποδειγματικά η κρατική μηχανή. Μάλιστα ρίχνει ευθύνες στη σημερνή κυβέρνηση λέγοντας ότι «ζητώ από αυτούς που είχαν επιλέξει την τυμβωρυχία, να μην προκαλούν αυτοθαυμαζόμενοι στα ερείπια».

Και συνεχίζει σημειώνοντας πως «Οφείλουμε τούτη την ώρα να πούμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν είμαστε μπροστά απλά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο μιας ραγδαίας κλιματικής κρίσης».

Για να φτάσει στο σημείο που αναζητεί άλλοθι για το Μάτι και όσα έγιναν αναφέροντας πως «και αν πριν από τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε» κάτι που δεν αναγνωρίζει φυσικά στην σημερνή κυβέρνηση αφού «σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία αιφνιδιασμού».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «η εικόνα είναι πάρα πολύ αρνητική. Η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά» δείχνοντας και πάλι το Μάτι και την ανείπωτη τραγωδία τοκίζοντας μάλιστα ότι «όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλαιότερα».

Επανέρχεται όμως προκαλώντας επί της ουσίας ερωτήματα αφού αφ΄ ενός αναρωτιέται «με τρόμο, τι θα γινόταν εάν φυσούσαν άνεμοι 5-6 ή και 8 μποφόρ όπως είχαμε στο παρελθόν. Με άπνοια σχεδόν είχαμε πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα» και καταλήγει με την εξής αναφορά:

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως και υιοθετώ την προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου, κατανοώ τον λόγο για τον οποίον υπάρχει η έγνοια να εκκενωθούν οι οικισμοί. Όμως δεν μπορεί να είναι η μόνη έγνοια αυτή».

Όπως ερωτήματα προκαλεί και η αναφορά του περί άμεσων μέτρων στήριξης οικονομικής όταν ο ίδιος ως πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε πυρόπληκτη στο Μάτι της έλεγε πως αν της έδινε τα 2000 ευρώ θα τα... σπατάλαγε.