Tα deadlines Μητσοτάκη στους τομεάρχες που δείχνουν εκλογές και το μήνυμα για τη διαπλοκή

Tα deadlines Μητσοτάκη στους τομεάρχες που δείχνουν εκλογές και το μήνυμα για τη διαπλοκή

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δύο κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στην συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών αποδεικνύουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Η πρώτη ήταν να ζητήσει από τους επικεφαλής των τομέων τον απολογισμό των δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει ο καθένας στην περιφέρεια της χώρας που του έχει ανατεθεί. Είναι γνωστή άλλωστε η λογική του κ.Μητσοτάκη πως όλα και όλοι κρίνονται με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ο κάθε τομεάρχης θα πρέπει λοιπόν να παραδώσει τον σχετικό φάκελο με το τί έκανε στην περιφέρεια της αρμοδιότητάς του μέχρι την 26η Μαρτίου.

Η δεύτερη κίνηση του προέδρου της ΝΔ ήταν να ενημερώσει τους τομεάρχες πως μέσα στον Απρίλιο θα πρέπει να του έχουν παραδώσει ο καθένας τα πεπραγμένα του τομέα του αλλά και τις προτάσεις τους αναφορικά με τις κυβερνητικές προτεραιότητες σε κάθε κομμάτι της αρμοδιοτητάς του. Ειδικά η δεύτερη αυτή κίνηση του κ. Μητσοτάκη αποτυπώνει τη βεβαιότητα που επικρατεί στην οδό Πειραιώς πως το κόμμα θα πρέπει να μπει σε απόλυτη ετοιμότητα, κάτι άλλωστε που τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη τοποθέτησή του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, που οφείλει ωστόσο να μην είναι μόνο οργανωτική, αλλά και πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε, όπως το κάνουμε ήδη, να προβάλλουμε, ανά τομέα, τις ρεαλιστικές, συγκεκριμένες και επεξεργασμένες θέσεις μας» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Συζήτηση έγινε και για τα εθνικά θέματα όπου ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε πως η ΝΔ θα πρέπει να συνεχίσει να δείχνει ψυχραιμία και μετριοπάθεια στο δημόσιο λόγο της, καθώς έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι υπεύθυνο κόμμα και πως γιαυτό έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ειδικά για το σκοπιανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως δεν του έχουν ασκηθεί πιέσεις από το εξωτερικό για τη διαμόρφωση της στάσης του κόμματος.

Μία φράση πάντως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ φαίνεται πως θα πρέπει να απασχολήσει πολλούς εντός και εκτός ΝΔ, παρότι πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας.

«Δεν πρόκειται να δεχθώ απειλές ή εκφοβισμούς από κανέναν. Έχουμε δει αυτή την κυβέρνηση να υποστηρίζει τους νέους ολιγάρχες με εμφανώς αδιαφανείς δραστηριότητες» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλοντας να στείλει πολλαπλά μηνύματα.
Η συζήτηση περί διαπλοκής στην Ελλάδα ασφαλώς και δεν είναι κάτι το καινούργιο. Απασχολεί τη δημόσια συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια με τις ευθύνες να βαραίνουν τόσο την πλευρά των επιχειρηματιών όσο και των πολιτικών. Όποιος κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη της, προφανώς και είτε εθελοτυφλεί είτε έχει κάτι να κρύψει.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένες πηγές η αναφορά του κ.Μητσοτάκη «περί νέας γενιάς ολιγαρχών» παρότι έγινε με αφορμή τα όσα έγιναν στην Τούμπα με τον Ιβάν Σαββίδη και τις σχέσεις με τον επιχειρηματία, τις οποίες προσάπτουν στην κυβέρνηση είχε μία πιο ουσιαστική στόχευση με το βλέμμα στο μέλλον. Να καταδείξει πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ένας πολιτικός «εκτός πραγματικότητας», ένας πολιτικός που δεν ακούει και δε βλέπει την πραγματικότητα, που δε γνωρίζει ότι η διαπλοκή αποτελεί μία χρόνια ασθένεια για το δημόσιο βίο.

Παράλληλα όμως η φράση αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να αναλυθεί σε δύο επίπεδα:

- Ως μήνυμα διαχρονικής αυτοκριτικής για την ΝΔ και το ρόλο που έπαιξε ως ένα από τα κόμματα εξουσίας, στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και στο εσωτερικό του κόμματος.

- Ως μήνυμα αποφασιστικότητας και διάθεσης ανατροπών από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα συνηθίζει να λέει στους στενούς του συνεργάτες πως δεν έχει κανενός είδους βαρίδια, ούτε και γραμμάτια να ξεπληρώσει.