Nτ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα πρέπει να πάει με την Τουρκία στη Χάγη

Nτ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα πρέπει να πάει με την Τουρκία στη Χάγη

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τη θέση ότι η χώρα μας πρέπει να πάει με την Τουρκία στη Χάγη για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως «πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία, στο συνυποσχετικό. και πιστεύω πως πρέπει να πάμε γιατί στην εξωτερική πολιτική το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα».

Όπως ανέφερε η πρώτην υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Action 24, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν είναι αυξημένος και ότι η κατάσταση δεν χρειάζεται δραματοποίηση αλλά σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Επιπλέον, η κα Μπακογιάννη ανέφερε πως εάν η Ελλάδα κάνει… πόλεμο θα είναι μόνη της, ενώ διπλωματικά διαθέτει συμμάχους. «Αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας. Κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει για μας και να σκοτωθεί. Διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και ο μεγάλος πόλεμος είναι η επιτυχία να μην κανείς πόλεμο», τόνισε για να προσθέσει: «Όσοι λένε ότι είμαστε μόνοι μας διπλωματικά και επικρίνουν την ευρωπαϊκή ένωση να μας πουν την άλλη πρόταση. Τι θέλουν να βγάλουμε τον στόλο και να πυροβολούμε; Θα είναι καλό όλοι αυτοί οι περισπούδαστοι αναλυτές να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουν για εξωτερική πολιτική. Περιμένω να υπάρχει μια αίσθηση ευθύνης».

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε οτι «ο κ. Δένδιας κάνει την ύστατη προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την δυνατότητα της διαπραγμάτευσης για να περπατήσει η συμφωνία. Και στη συνέχεια να βελτιωθούν ορισμένες πτυχές της συμφωνίας. Ορθώς και ανέλαβε ο κ. Δένδιας αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εντούτοις πήρε σαφής αποστάσεις από τη θέση Σαμαρά περί απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Απεμπλοκή δεν μπορεί να υπάρξει ούτε διπλωματικά, ούτε πολιτικά ούτε διεθνοπολιτικά, δεν γίνεται. Δεν είναι δυνατόν αυτό που λέγεται ότι αν δυναμώσουμε διαπραγματευτικά στην πορεία μπορούμε να ακυρώσουμε τη συμφωνία.»

Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, η κυρία Μπακογιάννη τον χαρακτήρισε ως έναν πετυχημένο πρόεδρο που θα μπορούσε να είναι μια επιλογή συναίνεσης. «Ο κ. Παυλόπουλος είναι φίλος μου και είναι ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης βεβαίως, από κει και πέρα υπάρχουν πολλά πρόσωπα ευρείας συναίνεσης σε αυτή τη χώρα. Εγώ θεωρώ ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος σε δύο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα έδωσε δυο εξαιρετικά επιτυχημένες μάχες».