N. Παππάς για M. Πετσίτη: Να απαντήσει ο ίδιος για την πορεία του 

N. Παππάς για M. Πετσίτη: Να απαντήσει ο ίδιος για την πορεία του 

Του Τάσου Ευαγγελίου

Αρμόδιος να απαντήσει για την πορεία του είναι ο ίδιος ο Μανώλης Πετσίτης, δηλώνει ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, επιβεβαιώνοντας ότι είναι φίλος του και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως το θέμα αυτό αποτελεί σκανδαλολογία. Παράλληλα, απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ζητά η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας την πρωθυπουργική σιωπή γύρω από την υπόθεση ΔΕΠΑ - ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Η υπόθεση της ευνοϊκής μεταχείρισης της ELFE, εταιρείας συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, από την ΔΕΠΑ, για την οποία ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Κιτσάκος, έχει καταγγείλει πως υπήρξε επί της ουσίας πολιτική γραμμή καθώς και ότι για όλα όσα έγιναν ήταν ενήμεροι τουλάχιστον πέντε υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αναγορεύεται σε μείζον θέμα. 

Το θέμα λαμβάνει διαστάσεις μετά την εμπλοκή ενός ακόμη προσώπου, του Μανώλη Πετσίτη, στενού φίλου του Νίκου Παππά και ενός εκ των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και άμεσου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς σχεδόν τρεις ημέρες από την ώρα που αποκαλύφθηκε πως ο στενός του φίλος και συνεργάτης προσελήφθη από την ELFE με υπέρογκες αμοιβές, τοποθετήθηκε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» τονίζοντας ότι ο Μανώλης Πετσιτης «είναι παιδιόθεν φίλος του».

Συνέχισε όμως σημειώνοντας πως «είναι ο ίδιος αρμόδιος για να απαντήσει για την πορεία του», ενώ πρόσθεσε ότι «επί δικής μας διακυβέρνησης δεν υπήρξε καμία εύνοια συμφερόντων». Μάλιστα, επιχείρησε να δείξει πως πρόκειται «για σκανδαλολογία» που εκπορεύεται από τη Νέα Δημοκρατία. 

Αναπάντητα ερωτήματα

Όμως τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, αφού ο Ν. Παππάς εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει την πορεία του στενού του συνεργάτη και φίλου του, η οποία όπως αποκαλύπτεται από την κοινωνική του και επαγγελματική του ζωή δεν ήταν κρυφή.

Ανεξάρτητα από αυτό όμως η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στα όσα έχουν αποκαλυφθεί γύρω από τη σχέση ΔΕΠΑ- ELFE, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη, για την οποία η κυβέρνηση συνολικά αποφεύγει να δώσει σαφείς εξηγήσεις ενώ το Μαξίμου, το οποίο αγγίζει η υπόθεση του Μ. Πετσίτη αποφεύγει να τοποθετηθεί και να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται και από την αντιπολίτευση.

Και αυτό διότι ο κ. Πετσίτης εμφανίζεται να βρίσκεται στο περιβάλλον και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ήταν στην Κουμουνδούρου, στο γραφείο του τότε προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Εμφανίζεται επίσης μέσα από φωτογραφίες που αποκαλύπτουν σήμερα τα ΝΕΑ να φωτογραφίζεται μπροστά στο τζάκι του Μαξίμου, στο σημείο από το οποίο ο Πρωθυπουργός κάνει τις επίσημες δηλώσεις και τα διαγγέλματά του, γεγονός που δείχνει πως υπήρχε δυνατότητα όχι μόνο εισόδου αλλά και ελεύθερων μετακινήσεων εντός του Πρωθυπουργικού Μεγάρου.

Η μέχρι τώρα πορεία

Όπως αποκαλύφθηκε η πορεία του Μ. Πετσίτη είναι αξιοζήλευτη ειδικά την περίοδο που μεσολάβησε μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι τις εκλογές τα εισοδήματά του ήταν πενιχρά. Οι γνωρίζοντες δηλώνουν πως ο κ. Πετσίτης βρισκόταν διαρκώς στο πλάι του Νίκου Παππά ακόμη και κατά τη διάρκεια μετακινήσεών του για διάφορες συναντήσεις.

Μετά τις εκλογές παρέμεινε στον περιβάλλοντα χώρο, όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές φωτογραφίες από το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.

Το σημαντικότερο είναι ότι μέσα σε δύο μόλις χρόνια, την περίοδο 2016 -2017, απέκτησε δηλωμένα έσοδα της τάξεως των 380 χιλιάδων ευρώ περίπου μέσα από υπηρεσίες που προσέφερε σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, όπως η ELFE και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha αλλά και εταιρείες που διοργανώνουν μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Και αυτό την ώρα που μέχρι τις εκλογές τα εισοδήματά του ετησίως δεν υπερέβαιναν τα 5.000 ευρώ. Μάλιστα εμφανίζεται να διαμένει και σε βίλα στις παρυφές της Πεντέλης.

Ενδεχομένως η αλλαγή του status quo του συνεργάτη του κ. Παππά να μην προκάλεσε εντύπωση στα κυβερνητικά στελέχη που τώρα ζητούν από τον ίδιο να δώσει απαντήσεις.

Νέα Δημοκρατία

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Ν.Δ. που δια της εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Σπυράκη, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σχετικά με το:

- Ποια είναι η σχέση του Μανώλη Πετσίτη με το Μέγαρο Μαξίμου; 

- Πόσες φορές έχει επισκεφτεί το Μαξίμου, από τότε που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας; 

- Πώς έχει άνεση να φωτογραφίζεται στο πόντιουμ όπως είδαμε;

- Ποιες υπηρεσίες προσέφερε στα λιπάσματα Λαυρεντιάδη;

Η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή έχει θέσει μετ'' επιτάσεως το ζήτημα των σχέσεων ΔΕΠΑ-ELFE, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του Θ. Κιτσάκου με την κυβέρνηση να αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ειδικά μετά την εμπλοκή και του στενού φίλου και άμεσου συνεργάτη του Νίκου Παππά.