'Αντρος Κυπριανού: Σημαντικό γεγονός ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία

'Αντρος Κυπριανού: Σημαντικό γεγονός ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, «κάνει μια εξαιρετική δουλειά στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας ( αναφορικά με την λύση του Κυπριακού) και έχει αναθέσει σε ειδικούς ακαδημαϊκούς για παραγωγή ιδεών», εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ''Αντρος Κυπριανού.

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι οι ιδέες αυτές, που είναι στο αρχικό στάδιο επεξεργασίας, θα βοηθήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Στην ερώτηση, εάν μεταφέρει ο Έλληνας ΥΠΕΞ εγγράφως θέσεις στην Τουρκία ή κατόπιν συνεννόησης με τη Λευκωσία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι γνωρίζει πως ο Νίκος Κοτζιάς έχει επαφή με τον Ιωάννη Κασουλίδη, αλλά παρέπεμψε στον ίδιο τον Έλληνα ΥΠΕΞ για περισσότερες λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ήταν προγραμματισμένη, όπως του είχε πει ο ίδιος στη δική τους συνάντηση στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στην Κύπρο από το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως μετά τη σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας, των δύο εκ των τριών εγγυητριών χωρών, θα αλλάξει κάτι στο θέμα της ασφάλειας, ο ''Αντρος Κυπριανού απάντησε αρνητικά. "Θεωρώ όμως ως σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία και η Τουρκία αποδέχεται να συζητήσει, κάτι που στο παρελθόν δεν έπραττε. Δέχεται να συζητήσει για τα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων". Γνωρίζει ακόμη, ανέφερε, ότι ο κ. Κοτζιάς συζητεί τα θέματα ασφάλειας και με άλλους ομολόγους του και ερωτηθείς εάν είναι και ο Βρετανός ΥΠΕΞ μεταξύ αυτών, παρέπεμψε στον Έλληνα ΥΠΕΞ για απάντηση.

Ο κ. Κυπριανού άφησε αναπάντητο το ερώτημα, εάν στις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, συζητήθηκε το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ