Οι «ένοχοι» της Novartis και οι «αθώοι» του... Παπαγγελόπουλου

Οι «ένοχοι» της Novartis και οι «αθώοι» του... Παπαγγελόπουλου

Του Τάσου Ευαγγελίου

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τον Φεβρουάριο του 2018, δήλωνε για την υπόθεση Novartis «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Χθες στη Βουλή αφού υπερασπίστηκε το νόμιμο και ηθικό της Αν. Ξεπαπαδέα χαρακτήρισε «πέτσινο το σκάνδαλο Πετσίτη». Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απεφάνθη...

Στη Βουλή συζητήθηκε το θέμα της Αν. Ξεπαπαδέα, της γ.γ. Του υπουργείου Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της Διαφθοράς. Καθήμενη παρά τω πλευρώ του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου παρακολούθησε τη συζήτηση από τα υπουργικά έδρανα της Βουλής δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι η στήριξή της είναι πλήρης.

Το επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος ήταν σαφής. «Δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό ή ηθικό παράπτωμα. Η κ. Ξεπαπαδέα ενήργησε και νόμιμα και ηθικά. Δεν βλέπω ποινικό αδίκημα, δεοντολογικά το συζητάμε, αλλά να φτάνουμε να λέμε ότι έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα είναι μόνο για δημιουργία εντυπώσεων».

«Εκτός από τον νόμιμο και παράνομο, το ηθικό και ανήθικο, υπάρχει και το δίκαιο και το άδικο. Η κ. Ξεπαπαδέα και νόμιμα ενήργησε και ηθικά, όμως αδικήθηκε γιατί βρέθηκε σε λάθος θέση.» συνέχισε για να προσθέσει ότι την περίοδο που ήταν σύμβουλό τους «εργάστηκε για μια Κυπριακή εταιρεία, η οποία δεν ήταν offshore αλλά χαρακτηρίζεται ως «limited», ήτοι περιορισμένης ευθύνης».

Μάλιστα ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας ο Αρτεμίου, αλλά δικηγόρος της, ενώ άλλος είναι ο νόμιμος κάτοχός της . «Επομένως» κατέληξε «δεν ανήκει στον Αρτεμίου ούτε στον Λαυρεντιάδη, απλώς ο Αρτεμίου είναι δικηγόρος της συγκεκριμένης εταιρείας και ο Λαυρεντιάδης συνδέεται με άλλη εταιρεία». Κατέληξε δε λέγοντας πως ουσιαστικά η Αν. Ξεπαπαδέα στράφηκε κατά των συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη.

Έχοντας καθαρίσει την υπόθεση Ξεπαπαδέα ο Δ. Παπαγγελόπουλος πέρασε στην υπόθεση Πετσίτη. Και απεφάνθη. «Δεν υπάρχει σκάνδαλο Πετσίτη, είναι πέτσινο».

Επικαλέστηκε και την πείρα του ως εισαγγελέας για να τονίσει «Αλήθεια πιο αδίκημα μπορούμε να αποδώσουμε στον κ. Πετσίτη; Για να ξέρω 35 χρόνια εισαγγελέας ήμουν ψάχνω να βρω το αδίκημα πέστε μου το αδίκημα που έχει διαπράξει ο Πετσίτης. Νομίζω ότι ο Μανώλης Πετσίτης πρωταγωνιστεί σε πέτσινο σκάνδαλο. Ερευνά η δικαιοσύνη, εγώ προς το παρόν ρωτάω ποιο είναι το αδίκημα για το οποίο θα πρέπει να ψάξουμε»

«Α ναι βρήκα ένα αδίκημα. Εσχάτη προδοσία, προέβλεψε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο νίκησε στις εκλογές. Πώς το ήξερε συμμετείχε στη νοθεία;» είπε και μίλησε για πολιτική σκοπιμότητα.

Και κατέληξε «Ώδινεν όρος και έτεκεν ουδέν. Ούτε καν μικρό ποντικάκι, μάλλον δεν υπάρχει καν εγκυμοσύνη όλα είναι ψεύτικα» κάνοντας λόγο για «ανεμογκάστρι».

Παρεπιμπόντως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιβεβαιώνει πως τα αρχικά που αναγράφονται στο χαρτί με τις προβλέψεις κάτω από τα ονόματα του μετέπειτα πρωθυπουργού και των κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ είναι του Πετσίτη καθώς και ότι πρόβλεψε το αποτέλεσμα των εκλογών. Και αφού μετείχε σε αυτή τη διαδικασία δεν ήταν ένας περαστικός που έβγαζε selfies

Όμως πέραν τούτου η κάθετη θέση του σημαίνει βεβαιότητα. Ανάλογη ίσως με αυτή που αφορούσε το «σκάνδαλο Νοvartis», το μεγαλύτερο από συστάσεως ελληνικού κράτους για το οποίο δήλωνε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2018 ότι «Κατανοώ την δυσχερή θέση κάποιων και την συστράτευση μέρους του Τύπου και την προσπάθεια υποβάθμισης των στοιχείων της μέχρι τώρα έρευνας, όμως τα στοιχεία της έρευνας παραμένουν, και αναδεικνύονται από τον Τύπο που ανταποκρίνεται στην αποστολή του για αμερόληπτη ενημέρωση».