Του Απόστολου Σκουμπούρη
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου συνενώθηκαν τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες δημιουργώντας ένα ισχυρότερο και πιο συμπαγές σχήμα, με στόχο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών και να τις απαιτήσεις της Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II).
Ο λόγος για την τριπλή συγχώνευση των Merit, Μίδας και Η. Πετροπουλάκης που ολοκληρώθηκε προ ημερών και πλέον θα λειτουργεί κάτω από ενιαία «φίρμα», ως Merit Χρηματιστηριακή, η οποία απορρόφησε τις άλλες δύο.
Χθες η διοίκηση του Χ.Α. ενέκρινε τη συγχώνευση και την παραίτηση των Μίδας ΧΑΕΠΕΥ και Ηλίας Πετροπουλάκης ΧΑΕΠΕΥ από μέλη της Αγοράς Αξιών του Χ.Α. και της Αγοράς Παραγώγων, αντίστοιχα.
Βασικός στόχος της συγχώνευσης είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης μεγάλης εταιρείας, ικανής να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που απορρέουν από την εφαρμογή της οδηγίας MiFID II που ξεκινάει από την 1/1/2018, τις δυσκολίες της αγοράς στη σημερινή συγκυρία, αλλά και κυρίως στη νέα εποχή που νομοτελειακά θα έρθει.
Όπως τονίζουν τα στελέχη του νέου σχήματος, η νέα εταιρεία θα εστιάσει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με διεθνή πρότυπα, ώστε να γίνει πόλος έλξης διεθνών πελατών και κεφαλαίων. Το μενού των υπηρεσιών της θα περιλαμβάνει τις ξένες αγορές, συμβουλευτική, δημόσιες εγγραφές, αυξήσεις κεφαλαίου, αγορά ομολόγων, συγχωνεύσεις, εταιρικά ομόλογα, διαχείριση κεφαλαίων και χαρτοφυλακίου, εξατομικευμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ένα δυνατό τμήμα αναλύσεων.
Παράλληλα, στόχος της διοίκησης της νέας Merit θα είναι η εξωστρέφεια και οι δυνατές συνεργασίες στο εξωτερικό. «Δεν θα έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους διεθνείς μεγάλους χρηματιστηριακούς οίκους», τονίζουν τα στελέχη της.
Το μετοχικό κεφάλαιο του νέου σχήματος θα υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ ο ενοποιημένος τζίρος για το 2017 εκτιμάται ότι θα υπερβεί σημαντικά τα 2 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες της νέας Merit θα μεταφερθούν στην έδρα της Μίδας, ήτοι στην οδό Σοφοκλέους 5, ενώ η διοίκηση θα εδρεύει στα γραφεία της Πετροπουλάκης, Αριστείδου 9.
Ν. Πετροπουλάκης: «Μια συγχώνευση συμφέρουσα για όλους»
Όπως τονίζει στο Liberal ο επί μια 20ετία επικεφαλής της Πετροπουλάκης ΧΑΕΠΕΥ (η πιο παλιά ΑΧΕ της χώρας έχοντας συμπληρώσει 135 συναπτά χρόνια λειτουργίας) κ. Νικόλαος Πετροπουλάκης, «είναι μια συγχώνευση όπου οι αρχικές διαδικασίες για την ολοκλήρωσή της είχαν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και έχει γίνει με οργανωμένο τρόπο, με εξαιρετική διαφάνεια και ξεκάθαρους όρους».
Όπως ο ίδιος σημειώνει, «πλέον οι καιροί απαιτούν μεγαλύτερα σχήματα που θα μπορούν να ανταποκριθούν στην παροχή υπηρεσιών υψηλών απαιτήσεων. Διαμορφώνεται ένα ενισχυμένο, πολυμετοχικό εταιρικό σχήμα σε οικονομικό, επιχειρηματικό και διοικητικό επίπεδο, που θα εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τους μετόχους των τριών εταιρειών».
Ποιες είναι οι τρεις ΑΧΕ που συγχωνεύονται
Όπως προαναφέρθηκε η Ηλίας Πετροπουλάκης ΧΑΕΠΕΥ είναι το πιο παλαιό χρηματιστηριακό γραφείο της χώρας, καθώς ιδρύθηκε το 1882, έξι μόλις χρόνια μετά την ίδρυση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το 1876! Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος είναι η 4η γενιά στην εταιρεία!
Από το 1882 έως το 1932 στο τιμόνι ήταν ο Γεώργιος Αγραφιώτης (προπάππος του σημερινού CEO), όταν διορίστηκε... κολλυμβιστής (όπως ήταν η τότε ορολογία για το χρηματιστή), ενώ διετέλεσε και ταμίας του χρηματιστηρίου.
Από 1932 έως 1968 στο τιμόνι του χρηματιστηριακού γραφείου ήταν ο Νικόλαος Καπιτζόγλου, ενώ από το 1968 έως πριν από περίπου είκοσι χρόνια ήταν ο πατέρας του σημερινού CEO, Ηλίας Πετροπουλάκης.
Τον Οκτώβριο που πέρασε η Πετροπουλάκης ήταν στην 48η θέση των μεριδίων των ΑΧΕ με ποσοστό 0,02%, ενώ το 10μηνο του 2017 βρίσκονταν επίσης στην 48η θέση με ποσοστό 0,02% και τζίρο 4,85 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζει στο Liberal o κ. Νίκος Πετροπουλάκης, ο λόγος της μακροημέρευσης της εταιρείας ήταν το δεμένο και μαζεμένο σχήμα και το οικογενειακό προφίλ, δεν μπλέχτηκε ποτέ σε παιχνίδια και σε επικίνδυνα... ανοίγματα.
Merit Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ
Η Merit ΧΑΕΠΕΥ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999 και κατά τη δεκαετία του 2000 ήταν αρκετά δραστήρια σε placement πολλών ελληνικών εταιρειών, έχοντας εδώ και 15 χρόνια πλασαριστεί σταθερά στην πρώτη 20άδα των μεριδίων. Μάλιστα, από το 2000 έχει κερδίσει πάνω από 50 θέσεις στην κατάταξη, καθώς παλαιότερα υπήρχαν 90 χρηματιστηριακές, ενώ τώρα μόλις 52.
Τον Οκτώβριο η Merit βρίσκονταν στην 16η θέση των μεριδίων στις ΑΧΕ με ποσοστό 1,42% επί του τζίρου στο Χ.Α., ενώ το 10μηνο του 2017 πλασαρίστηκε επίσης στη 16η θέση με ποσοστό 1,22%, διακινώντας τζίρο 296,4 εκατ. ευρώ.
Μίδας Χρηματιστηριακή ΧΑΕΠΕΥ
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1990 με τη σύμπραξη του κ. Αθανασίου Παπακωνσταντίνου (χρηματιστή από το 1973) και των επιχειρηματιών κ.κ. Πάνου Μπαρμπαλιά, Στέλιου Παναγόπουλου και Αλέξ. Νικολόπουλου.
Εταιρεία επίσης με «δεμένο» σχήμα και μαζεμένη λειτουργία, έχοντας γενικά καλό προφίλ σε ό,τι αφορά τα ίδια κεφάλαια και την κεφαλαιακή επάρκεια. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται σταθερά πάνω από το 100%, όταν ο μέσος όρος των εταιρειών του κλάδου κινείται πέριξ του 10% με ελάχιστο απαιτούμενο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 8%.
Από το τέλος του 2012 η διοίκηση της εταιρείας πέρασε στη δεύτερη γενιά με το διορισμό του κ. Λεωνίδα Αθανασίου Παπακωνσταντίνου στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Τον Οκτώβριο ήταν στη 15η θέση των μεριδίων των ΑΧΕ ελέγχοντας 1,45% των συναλλαγών, διακινώντας τζίρο 25,84 εκατ. ευρώ. Το 10μηνο του 2017 ήταν επίσης στη 15η θέση με μερίδιο 1,34%, διακινώντας τζίρο 325 εκατ. ευρώ.
Η έδρα της ενοποιημένης εταιρείας
H έδρα της νέας, ενοποιημένης εταιρείας, όπως προαναφέρθηκε, θα βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους 5, Αθήνα, Τ.Κ. 10559. Το τηλέφωνο επικοινωνίας θα είναι το 214-1008800, η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα είναι [email protected] και του διαδικτυακού τόπου www.merit.gr.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελατολογίου των τριών ΑΧΕ θα παραμένουν σε ισχύ και τα υφιστάμενα τηλέφωνα και email επικοινωνίας και των τριών εταιρειών. Ο κωδικός Χειριστή στο Σύστημα Άυλων Τίτλων θα είναι ο 180.