Ξεκινάει τη Δευτέρα η ΑΜΚ της Alpha Bank - Ποιους κινδύνους βλέπει στο Ενημερωτικό της

 Ξεκινάει τη Δευτέρα η ΑΜΚ της Alpha Bank - Ποιους κινδύνους βλέπει στο Ενημερωτικό της

Καυτό τριήμερο ξεκινά από τη Δευτέρα για την Alpha Bank καθώς μέσα σε τρεις περίπου ημέρες (έως 30/6) θα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.  Η Δημόσια Προσφορά εκτός Ελλάδος και η Ιδιωτική Τοποθέτηση  εντός σε ειδικευμένους, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, στο πλαίσιο διαδικασίας βιβλίου προσφορών, θα διενεργηθούν ταυτόχρονα.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί ο υφιστάμενοι μέτοχοι που συμμετέχουν στη Δημόσια Προσφορά θα λάβουν Προνομιακή Κατανομή των Νέων Μετοχών.  Η ανώτατη τιμή της έκδοσης δεν θα υπερβεί το 1,20 ευρώ και η έκδοση των μετοχών θα γίνει με ονομαστική τιμή 0,30 ευρώ.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο που δόθηκε στη δημοσιότητα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας μετά την ΑΜΚ βάσει των δηλώσεων που έχουν κάνει οι βασικοί μέτοχοι της Alpha θα είναι ως εξής:                                                                         

  • TΧΣ 10,9%  
  • Paulson & Co. 5,6%
  • Schroders Plc 3,7 %
  • Λοιποί μέτοχοι μετά την ΑΜΚ 25,1% (επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά, συμπεριλαμβανομένων των κατά προτεραιότητα επενδυτών, πλην ΤΧΣ και Paulson)
  • Μέτοχοι πριν την ΑΜΚ με συμμετοχή μικρότερη του 5%   54,7%

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης τα κεφάλαια της Τράπεζας θα ενισχυθούν κατά 757,5  εκατ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα 42,5 εκατ. ευρώ αφορούν τα έξοδα της ΑΜΚ. Υπενθυμίζεται ότι έξοδα για την ΑΜΚ της Πειραιώς κατά 1,38 δισ. ευρώ ανήλθαν σε 83 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις προμήθειες προς τους αναδόχους η Alpha θα διαθέσει 33 εκατ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 4,1% της έκδοσης (έναντι 61 εκατ. ευρώ που διέθεσε η Πειραιώς).

Η Τράπεζα όπως αποτυπώνεται στο Ενημερωτικό Δελτίο διακρίνει κάποιους κινδύνους για την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και την πλήρη εκκαθάριση του Ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια.  Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος ο στόχος που έχει τεθεί είναι η μείωση του δείκτη NPE στο 7% στο τέλος του 2022 και στο  2% έως το τέλος του 2024.  Επίσης από τα κεφάλαια που αντλήσει η Alpha Bank σχεδιάζει να διαθέσει στη Ρουμανία περίπου 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος 2024 για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στη χώρα αυτή.

Όσον αφορά στους κινδύνους οι σημαντικότεροι απ' αυτούς όπως αναγνωρίζει και η ίδια η Τράπεζα προέρχονται από τα κόκκινα δάνεια και τις αβεβαιότητες που υπάρχουν για τη μείωση τους.  Αυτές απορρέουν τόσο από τους  πρόσθετους κινδύνους που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας όσο και με εκείνους που συνδέονται με τη διαδικασία εγγυήσεων που προσφέρει το Δημόσιο  για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων μέσω του Ηρακλή. 

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το πρόγραμμα Galaxy των περίπου που έχει ενταχθεί στον Ηρακλή η Τράπεζα σχεδιάζει να τιτλοποιήσει με τη βοήθεια του Ηρακλή 2 άλλα 8,1 δισ. ευρώ  με επίπτωση 1,9% στο CET1.  H oλοκλήρωση της δεύτερης αυτής φάσης των ττιλοποιήσεων θα εξαρτηθεί τόσο από τις τιμές που θα διαμορφωθούν στην αγορά όσο και από τις εγκρίσεις που θα πρέπει να παράσχει ο SSM.

Επίσης, στο Ενημερωτικό περιγράφονται κίνδυνοι που σχετίζονται με τις επενδύσεις της Τράπεζας σε τίτλους του Δημοσίου αλλά και με τη χρηματοδότηση. Ως προς το πρώτο σκέλος η «έκθεση της Alpha στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου» έχει φθάσει τα 6,3 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται η Τράπεζα δεν έχει κάνει αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) με αποτέλεσμα να υφίσταται ένα  ισόποσο Value at Risk (VAR). Oσον αφορά στη χρηματοδότηση, επισημαίνεται ότι «ο  Όμιλος διαθέτει περιορισμένες πηγές ρευστότητας, οι οποίες δεν είναι εγγυημένες και το κόστος των οποίων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.».

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που περιλαμβάνονται στο Ενημερωτικό η συνολική έκθεση της Alpha στο ευρωσύστημα φθάνει στα 12,9 δισ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 11,9 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν φθηνή (επιδοτούμενη για την ακρίβεια) ρευστότητα που της έχει χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του προγράμματος  TLTRO III. 

Μία ξεχωριστή κατηγορία κινδύνων απορρέει από την ελληνική νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα με  την προκαταρκτική ποινική έρευνα που είχε ξεκινήσει στο 2015 και 2016., καθώς το κόστος υπεράσπισης για την Τράπεζα των εμπλεκομένων -πρώην μελών του δ.σ.-  είναι αρκετά υψηλό. Μία από τις υποθέσεις αυτές οδηγήθηκε στο ακροατήριο το 2019 και κατέληξε στην απαλλαγή των εμπλεκομένων μελών του δ.σ.   

Όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και την άσκηση δίωξης για το αδίκημα της απιστίας μόνον κατ' έγκληση, το διοικητικό συμβούλιο της  Τράπεζας κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για κάτι τέτοιο. Έτσι απομένει για τις  εκκρεμείς υποθέσεις να αποδεχθούν την απόφαση του Αρείου Πάγου περί της Συνταγματικότητας  της νέας ρύθμισης του Π.Κ.