XA: Ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας

XA: Ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας

Να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις καινοτομίας και τεχνολογίας στους κόλπους του ελληνικού χρηματιστηρίου επιδιώκει η διοίκηση της ΕΧΑΕ. Καθώς μάλιστα το κύμα των νεοφυών επιχειρήσεων «φουντώνει», ενώ παράλληλα ξεκινούν οι χρηματοδοτήσεις ύψους δισ.. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Οι άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για κονδύλια που αντιστοιχούν σε τρία ΕΣΠΑ ταυτόχρονα, τα οποία θα απαιτήσουν πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογιών πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών για να στηρίξουν την υλοποίηση των έργων και βέβαια την απορρόφηση.

Το ΧΑ προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρεται και στην Έκθεση Πισσαρίδη, πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο εφόσον επιδιώκεται η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Μια οικονομία για να αναπτυχθεί δεν μπορεί να βασίζεται στο 90%-100% στις τράπεζες για τη χρηματοδότησή της. Σίγουρα οι τράπεζες έχουν κυρίαρχο ρόλο στην χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας, αλλά όχι και τον μοναδικό, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας. 

Το μοντέλο αυτό, επιδίωξη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της διοίκησης της ΕΧΑΕ, είναι να αλλάξει. Το ελληνικό χρηματιστήριο πρέπει αποκτήσει ξανά το ρόλο του «αιματοδότη» της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας και στηρίζοντας την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΧΑΕ, η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη απλουστεύσει τις διαδικασίες εισόδου νέων επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και δυναμικών επιχειρήσεων που θα στοχεύσουν κυρίως στην Εναλλακτική Αγορά. 

Όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΧΑΕ, από τη νέα «φουρνιά» νεοφυών επιχειρήσεων που δημιουργεί το επενδυτικό κεφάλαιο που δημιούργησε η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων «EquiFund», είναι σίγουρο ότι μια σειρά από αυτές τις επιχειρήσεις, δεν θα βρει χρηματοδότηση στα «εξωτικά» επενδυτικά κεφάλαια και ότι θα επιδιώξει να στηρίξει το επιχειρηματικό της μοντέλο, μέσα από τη εγχώρια (και όχι μόνον) χρηματιστηριακή αγορά. 

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, τουλάχιστον 700, υποψήφιες νεοφυείς εταιρείες έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας (Elevate Greece) που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΓΓ Ερευνας & Καινοτομίας. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων ο οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι θα ανέβει ακόμη περισσότερο και θα πλησιάσει τις 1.000.

Παράλληλα μια σειρά πιο παλαιότερων επιχειρήσεων του κλάδου της πληροφορικής, όπως η Entersoft και η EpsilonNet, έχουν αναβαθμιστεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Και οι δύο πρόσφατα μετατάχθηκαν στην κύρια αγορά του ΧΑ και μάλιστα η μετοχή της Entersoft «σταθμίστηκε» στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ. 

Εβδομάδα Τηλεπικοινωνιών 

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια προέλκυσης εταιρειών τεχνολογίας από την ΕΧΑΕ ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι και τώρα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες πραγματοποιεί εκδήλωση για τις επιχειρήσεις του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Μάλιστα χθες το πρώτο «κουδούνισμα» της έναρξης της συνεδρίασης στο ΧΑ, μετά τις εορτές των Χριστουγέννων,  πραγματοποίησε ο Έλληνας πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Πληροφορικής (WITSA) και Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, Γιάννης Σύρρος. 

Το κουδούνισμα αυτό σηματοδότησε την έναρξη της «Εβδομάδας Τηλεπικοινωνιών & Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού» που ξεκίνησε σήμερα από την ΕΧΑΕ και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή. «Ξεκινάμε τη χρονιά με ένα ακόμα αφιέρωμα στην Τεχνολογία», σχολίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης. 

Όπως σημείωσε το υψηλόβαθμό στέλεχος της ΕΧΑΕ, η εμφάνιση της πανδημικής κρίσης, επιτάχυνε δραστικά την ψηφιακή μετεξέλιξη της κοινωνίας διεθνώς και ότι οι αγορές συνειδητοποίησαν την αξία των εταιρειών της νέας οικονομίας. Γι’ αυτό το Χρηματιστήριο ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο ειδικά αφιερώματα για την παρουσίαση εταιρειών του ευρύτερου κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας, με πρώτο αυτό για τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής και τώρα των εταιρειών τηλεπικοινωνίας. 

«Είναι διπλή η χαρά μας που σήμερα υποδεχόμαστε τον κ. Σύρρο για να κηρύξει σε πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση για το 2021, την έναρξη της εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στις εισηγμένες εταιρίες τηλεπικοινωνιών καθώς η ιδιότητά του και ως προέδρου του Παγκόσμιου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης που μπορεί να έχει διεθνώς, ο κλάδος της πληροφορικής της χώρας μας», είπε ο κ. Λαζαρίδης.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γιάννης Σύρρος σημείωσε ότι η τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αυτό έχει γίνει πλήρως αντιληπτό από όλους. «Οι επιχειρήσεις αναθεώρησαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας τους, προκειμένου να γίνουν ακόμα πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές. Εύχομαι από την θέση του προέδρου του Παγκοσμίου Συνδέσμου Τεχνολογίας να μπορέσουμε οι επιχειρήσεις ψηφιακής τεχνολογίας της χώρας μας να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο αφήνοντας το στίγμα τους και στις αγορές του εξωτερικού» είπε ο κ. Σύρρος.

Η «Εβδομάδα Τηλεπικοινωνιών & Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού» θα ολοκληρωθεί με την διενέργεια webinar για τις εταιρείες – μέλη του ΣΕΠΕ την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και ώρα 13:00 με θέμα «Οι Ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής στην μετά Covid-19 εποχή και το Χρηματιστήριο».

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στο ΧΑ

Με αφορμή την «Εβδομάδα Τηλεπικοινωνιών & Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού» το ΧΑ έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη που παρουσιάζει την εξέλιξη του κλάδου τα τελευταία πέντε χρπονια. Σύμφωνα με αυτή, οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αποτελούν:

➢ Το 12,03 % της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου

➢ Το 12,54 % της συνολικής αξίας συναλλαγών του Χρηματιστηρίου

➢ Το 10,17 % του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου

Όλα τα μεγέθη του κλάδου, επηρεάζονται καθοριστικά από τον ΟΤΕ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου και μια από τις μεγαλύτερες της χώρας και του ΧΑ με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στην διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, σημειώθηκε αύξηση της κεφαλαιοποίησης των επτά εταιριών που απαρτίζουν τον κλάδο Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ, Newsphone, Forthnet, Intracom Horldings, Space Hellas, Πλαίσιο Computers, Optronics) στο ύψος των 6,5 δισ. ευρώ το 2020, ποσοστό αύξησης +42,95% σε σχέση με τα 4,5 δισ. ευρώ το 2016. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην κεφαλαιοποίηση εμφανίζουν η Space Hellas (+740% λόγω της ανάπτυξης των εργασιών της), η Intracom Holdings (+61% λόγω της εστίασης σε κερδοφόρες δραστηριότητες), ο ΟΤΕ Α.Ε. (+42% η οποία αποτελεί μία εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών στο ελληνικό χρηματιστήριο με μεγάλη μετοχική συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων) καθώς και η Optronics (+47% η οποία διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά με ανοδικούς όγκους συναλλαγών). 

Την ίδια περίοδο (2016-2020) σημειώθηκε αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας του κλάδου, κατά 72% σε ότι αφορά την αξία των συναλλαγών και κατά 27% σε ότι αφορά τον όγκο των συναλλαγών. Φυσικά την μερίδα του λέοντος της συναλλακτικής δραστηριότητας για την πενταετία κατέχει ο ΟΤΕ με το 98% της αξίας συναλλαγών του κλάδου και ακολουθεί η Intracom Holdings με το 1,3%. 

Τέλος, κατά την τελευταία πενταετία, και συγκεκριμένα από την χρήση του 2015 έως και την χρήση του 2019, οι επιχειρήσεις του κλάδου τηλεπικοινωνιών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 4,70%, λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 14,40%, ο δανεισμός τους μειώθηκε κατά 19,00% και οι λειτουργικές ροές βελτιώθηκαν 17,90%.