V. Dombrovskis: Η έλλειψη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα κρατά πίσω την ανάκαμψη

V. Dombrovskis: Η έλλειψη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα κρατά πίσω την ανάκαμψη

«Όταν θέτουμε τις προσδοκίες πολύ ψηλά, είναι λογικό ότι χρειάζεται να τις ευθυγραμμίζουμε σε αυτό που πολιτικά και τεχνικά είναι εφικτό», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος δεν είναι άλλο από τη δήλωση του Eurogroup τον Μάιο το 2016.

Ο Dombrovskis σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» σημειώνει ότι «η Ελλάδα πλέον υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις», συμπληρώνοντας πάντως ότι απομένουν ακόμη ορισμένα προαπαιτούμενα, που «εφαρμόζονται την ώρα που μιλάμε», προτού οι θεσμοί υποβάλλουν την τελική έκθεση συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Σχετικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναφέρει: «Ελπίζω για το αποτέλεσμα και τη δυνατότητα μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Μερικές φορές έχει να κάνει με τη διαχείριση των προσδοκιών - όταν θέτουμε τις προσδοκίες πολύ ψηλά, είναι λογικό ότι χρειάζεται να τις ευθυγραμμίζουμε σε αυτό που πολιτικά και τεχνικά είναι εφικτό».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «βλέπει» θετικά την την υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπήρξαν και κάποια «μια κι έξω αποτελέσματα» που συνέβαλαν στο πλεόνασμα του προηγούμενου έτους, «όπως η εμπροσθοβαρής εφαρμογή ορισμένων φορολογικών μέτρων».

Ο κ. Dombrovskis συμπληρώνει ότι «η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει για 5 χρόνια, έως το 2022, αντί για 10 χρόνια που προβλέπονταν αρχικά».

«Παραμένουμε στο Plan A» τονίζει, σε ερώτηση για την περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πειστεί να συμμετάσχει ξανά με χρήματα στο πρόγραμμα, καθώς θεωρεί εφικτή τη θετική έκβαση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Για την καθυστέρηση της αξιολόγησης τονίζει πως «η καθυστέρηση έχει πράγματι επηρεάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές. Τον Φεβρουάριο προβλέψαμε ότι η Ελλάδα θα αναπτυσσόταν κατά 2,7% το 2017. Τώρα, στην εαρινή πρόβλεψη, αναθεωρήσαμε αυτήν την αναπτυξιακή προβολή προς τα κάτω, στο 2,1%. Είναι καίριο να καταλήξουμε γρήγορα με τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη και να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη. Κατά τη διάρκεια των τριών διαδοχικών προγραμμάτων στήριξης, η Ελλάδα έχει ενδυναμώσει τα οικονομικά της θεμέλια και τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων ήδη έχουν αρχίσει να επιδρούν».

«Η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πάντοτε ο αδύναμος κρίκος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Δεν αρκεί η νομοθέτηση. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται εγκαίρως και αποτελεσματικά. Μιλώντας συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η έλλειψη εφαρμογής ή η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων κρατούν πίσω την ανάκαμψη», τονίζει.

«Στο τέλος της ημέρας είναι οι ελληνικές αρχές που θα πρέπει να κάνουν την καλύτερη χρήση της βοήθειας που λαμβάνουν και να προχωρούν γρήγορα με την υλοποίηση», υπογραμμίζει συμπληρώνοντας ότι είναι σημαντική «η διασφάλιση ενός φιλικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση κεφαλαίων, για τη διαμόρφωση των συνθηκών μέσα στις οποίες θα ανθήσει η καινοτομία, θα αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Για την Κομισιόν, στόχος του προγράμματος παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας «στα χρόνια που έρχονται», αναφέρει ο κ. Dombrovskis.

(Φωτογραφία: Sooc)