ΤτΕ: Αυξημένο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο εννεάμηνο

ΤτΕ: Αυξημένο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο εννεάμηνο

Σημαντική αύξηση του πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών της χώρας καταγράφεται στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ από 53 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο σημείωσε πλεόνασμα 2,1 δισεκ. ευρώ έναντι ελλείμματος 789 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού της δαπάνης για εισαγωγές. Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,8%, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 12,9%. Την ίδια περίοδο τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 3,7 δισεκ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 6,7%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς παρατηρήθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,7%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ