Τιτάν: Ο καλύτερος ισολογισμός από το 2009

Τιτάν: Ο καλύτερος ισολογισμός από το 2009

Η αγορά είχε πάρει μια καλή γεύση των αποτελεσμάτων της Τιτάν στην εσπευσμένη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα μέσα Ιανουαρίου δίνοντας μια περιληπτική εικόνα έως τη γραμμή των λειτουργικών κερδών.

Η χθεσινή ανακοίνωση είχε δύο ακόμα θετικές αναγνώσεις: Αφενός τα κέρδη ξεπέρασαν με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ αφετέρου το μέρισμα διαμορφώθηκε στα 60 λεπτά ανά μετοχή αυξημένο κατά 20% σε σχέση με τη χρήση του 2021. Το 2016 η εταιρία είχε πετύχει μεγαλύτερη κερδοφορία, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της προέρχονταν από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες κάτω από την γραμμή των λειτουργικών κερδών.

Αντίθετα, πέρυσι ο όμιλος θα είχε ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ σε καθαρά κέρδη αν δεν υπήρχαν οι έκτακτες απομειώσεις ύψους 21,8 εκατ. ευρώ που αφορούσαν τις δραστηριότητες στην Τουρκία και την Αίγυπτο. 

Η Αμερική ήταν εκ νέου ο κινητήριος μοχλός αύξησης της κερδοφορίας. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν το 57,6% των πωλήσεων και έχουν αναλογικά γραμμική συνεισφορά και στα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας (57%). Στο τέταρτο τρίμηνο το λειτουργικό περιθώριο στις ΗΠΑ βελτιώθηκε κατά 408 μονάδες βάσης και λόγω του υψηλής βαρύτητας που έχει η συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη προσέθεσε 27 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά αποτελέσματα.

Η ευχάριστη έκπληξη ήρθε από τα Βαλκάνια με τα λειτουργικά περιθώρια να εκτοξεύονται κατά 1.034 μονάδες βάσης αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης του ενεργειακού κόστους. Η εξήγηση αυτή είναι απόλυτα συμβατή με αυτό που συνέβαινε κατά τη διάρκεια της χρήσης: Από το α’ τρίμηνο έως και το γ’ τρίμηνο ο Όμιλος έτρεχε με μια φθορά ομιλικών λειτουργικών περιθωρίων από 493 έως 328 μονάδες βάσης για να κλείσει τη χρήση με απώλειες περιθωρίου 153 μονάδων βάσης σε σχέση με το 2021. 

Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη ευκαιρία για το 2023. Η μείωση του ενεργειακού κόστους που καταγράφεται διεθνώς καθώς και η σημαντική μείωση στο κόστος μεταφοράς ευνοούν την εταιρία η οποία διατήρησε την αισιοδοξία της για το ξεκίνημα της χρήσης σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες στις οποίες δραστηριοποιείται. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση σε όλη τη διάρκεια της χρήσης τότε δεν αποκλείεται να δούμε περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων προς τις 100 – 120 μονάδες βάσης ή 20 – 24 εκατ. ευρώ επιπλέον στα λειτουργικά αποτελέσματα.

Το όλον μας δίνει ένα εκτιμώμενο ΡΕ για φέτος κοντά στο 8 και μια σχέση επιχειρηματικής αξίας προς EBITDA κοντά στις 5,8 φορές. Η ετυμηγορία για την αποτίμηση της εταιρίας στα τρέχοντα επίπεδα είναι στην περιοχή του φθηνού είτε σε ιστορικό είτε σε σχετικό επίπεδο.

H εκτιμώμενη μείωση στα κεφάλαια κίνησης αναμένεται να βελτιώσει τη δυνατότητα της εταιρίας να προχωρήσει πιο γρήγορα στις επενδύσεις της και να μοιράσει καλύτερα μερίσματα και το 2023, τουλάχιστον αυτό έδειξε με την απόφαση του αυξημένου μερίσματος για το 2022.

Επόμενο ραντεβού στις 11 Μαΐου, την ίδια ημέρα που η εταιρία θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου και θα πραγματοποιήσει την τακτική γενική συνέλευση για την έγκριση του ισολογισμού και της διανομής του μερίσματος.