Τιτάν: Αύξηση κερδοφορίας και ανθεκτικότητα στο α' εξάμηνο 

Τιτάν: Αύξηση κερδοφορίας και ανθεκτικότητα στο α' εξάμηνο 

Αύξηση κερδοφορίας και ανθεκτικότητα, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας και της γενικευμένης στάσης έργων παρουσίασε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ Cement International SA στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ ο κύκλος εργασιών κινήθηκε στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. 

Η άμεση αντίδραση του Ομίλου στις αλλαγές που επήλθαν στις αγορές, ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων και η στοχευμένη στρατηγική, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε το πλήγμα από την πανδημία να είναι απολύτως ελεγχόμενο.

Το θετικό είναι ότι μετά την απότομη κάμψη δραστηριοτήτων το Μάρτιο και τον Απρίλιο, υπήρξε σημαντική ανάκαμψη το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος χαρακτηρίστηκε αναγκαία δραστηριότητα, με αποτέλεσμα όλα τα εργοστάσια του ομίλου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, καλύπτοντας τη ζήτηση στις τοπικές αγορές. 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου TITAN κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε 786,3 εκατ. ευρώ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,1%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος. 

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12% και έφθασαν στα 136,8 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 17,4% από 15,6% το πρώτο εξάμηνο του 2019. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 22,4 εκατ. ευρώ. 

Δημ. Παπαλεξόπουλος: Ταχύτητα και ευελιξία στις νέες συνθήκες 

«Ανταποκριθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα και ευελιξία στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Έτσι μπορέσαμε, και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων μας, αλλά και να βελτιώσουμε την κερδοφορία σε δύσκολες συνθήκες αγοράς». Αυτή τη δήλωση έκανε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. 

Οι πωλήσεις στην αρχή του έτους ξεκίνησαν δυναμικά, αλλά στη συνέχεια επηρεάστηκαν από την εξάπλωση του κορονοϊού και την επακόλουθη επιβράδυνση των αγορών. Η ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου το Μάιο και τον Ιούνιο αντιστάθμισε εν μέρει την πτώση, με αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις να πλησιάσουν τα επίπεδα της περσινής χρονιάς. Οι πωλήσεις τσιμέντου και υλικών με παρεμφερείς ιδιότητες επηρεάστηκαν από τη μείωση των εξαγωγών από την Ελλάδα και τη μειωμένη προσφορά ιπτάμενης τέφρας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να καταγραφεί πτώση 2% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η πορεία αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, απ’ όπου προέρχεται η μερίδα του λέοντος των εργασιών του ομίλου, η Titan America διατήρησε τη θετική της πορεία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και η λειτουργία των δραστηριοτήτων της συνεχίστηκε αδιάλειπτα, παρά την ήπια επιβράδυνση που σημειώθηκε στη ζήτηση κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Τον Απρίλιο οι συνέπειες των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού επηρέασαν κυρίως τον σταθμό εισαγωγής του Ομίλου μας Essex, που εξυπηρετεί τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 475,5 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 0,8%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 87,1 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 3,5%, ενώ το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε σε 18,3% από την αρχή του έτους έως σήμερα.

Ελλάδα

Η πορεία της ελληνικής αγοράς στην αρχή του έτους ήταν καλύτερη σε σύγκριση με το 2019, αλλά αναχαιτίστηκε απότομα με το ξέσπασμα της πανδημίας και την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στα μέσα Μαρτίου. Η ζήτηση, ωστόσο, ανέκαμψε το Μάιο και τον Ιούνιο. Σε γενικές γραμμές, η εγχώρια αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο κινήθηκε σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα του προηγούμενου έτους, καθώς ορισμένα έργα τα οποία είχαν ήδη ξεκινήσει πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ανέκτησαν το ρυθμό τους και παράλληλα η ζήτηση στα μικρής κλίμακας κατασκευαστικά έργα του ιδιωτικού τομέα διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα. 

Θετική ήταν η επίδραση από την πτώση των τιμών καυσίμων. Στον αντίποδα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μεταξύ των οποίων δραστηριοποιείται ο Όμιλος, όπου το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι φέτος υψηλότερο. Οι εξαγωγές, οι οποίες είχαν ήδη προγραμματιστεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2019 λόγω του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS), συρρικνώθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, λόγω της κάμψης του διεθνούς εμπορίου και της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων σε χώρες όπου εξάγει ο Όμιλος. 

Ο συνολικός ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τον τομέα Ελλάδος και Δυτικής Ευρώπης τους πρώτους έξι μήνες του έτους μειώθηκε κατά 7,8%, φθάνοντας στα 113,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 8,2 εκατ. σημειώνοντας πτώση κατά 16,4%.

Νοτιοανατολική Ευρώπη

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η κερδοφορία ευνοήθηκε από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές καυσίμων και ενέργειας, καθώς και από την αποτελεσματική περικοπή των δαπανών. Ο κύκλος εργασιών στη ΝΑ Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο σημείωσε πτώση 3,9% και διαμορφώθηκε στα 115,9 εκατ. ευρώ.

Χάρη στο ευνοϊκό περιβάλλον τιμών και στα χαμηλότερα κόστη παραγωγής, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφθασαν στα 39,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19,0% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 που ήταν στα 32,9 εκατ. ευρώ.

Χρηματοδότηση & Επενδύσεις

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 69 εκατ. ευρώ και ήταν υψηλότερες κατά 14,9 εκατ. σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι ταμειακές ροές ευνοήθηκαν από τα υψηλότερα επίπεδα των λειτουργικών κερδών (EBITDA), τη μείωση των επενδυτικών δαπανών και τον περιορισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης. Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 40,5 εκατ. ευρώ έναντι 53,3 εκ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Στα 807,9 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός 

Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2020 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 807,9 εκατ. ευρώ και ήταν χαμηλότερος κατά 27,8 εκατ. σε σύγκριση με το τέλος του 2019. Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 240 εκατ. ευρώ.

Στις 19 Μαρτίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο ενεργοποίησε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών για την απόκτηση έως ενός εκατομμυρίου μετοχών της TCI και συνολικού ανώτατου ποσού 10 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο από τις 20 Μαρτίου 2020 έως τις 4 Ιουνίου 2020, ο Όμιλος απέκτησε 786.278 μετοχές συνολικής αξίας €8.811.922. Στις 30 Ιουνίου 2020, ο Όμιλος κατείχε συνολικά 5.555.674 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 6,74% του μετοχικού κεφαλαίου της TCI. Μεταγενέστερα του ισολογισμού γεγονότα Δεδομένων των χαμηλότερων επιτοκίων που διαμορφώθηκαν στην αγορά, ο Όμιλος αξιοποίησε την ευκαιρία για να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης και να επεκτείνει τη διάρκεια του χρέους του.

Ομόλογο

Στις 29 Ιουνίου 2020 η Titan Global Finance Plc (TGF), θυγατρική εταιρία χρηματοδότησης του Ομίλου, ανακοίνωσε πρόταση εξαγοράς προς τους κατόχους όλων των ανεξόφλητων ομολογιών της έκδοσης με λήξη το 2021, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα η TGF ανακοίνωσε την πρόθεση έκδοσης νέων ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Στις 2 Ιουλίου, η TGF ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της προσφοράς ομολογιών ύψους 250 εκατ. λήξης το 2027, με ετήσιο επιτόκιο 2,75% και με την εγγύηση της Titan Cement International S.A. και της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά ομολογιών με λήξη το 2021, συνολικού ποσού 109.342.000 ευρώ, καθώς επίσης για την κάλυψη γενικών εταιρικών σκοπών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η εξόφληση τραπεζικού δανεισμού.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ