Τι σηματοδοτεί η συμφωνία ΕΛ.ΠΕ. - NIOC

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία ΕΛ.ΠΕ. - NIOC

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην ίδια την εταιρεία, αλλά όχι απαραίτητα και στην ελληνική αγορά καυσίμων, αναμένονται από τη συμφωνία της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» με την ιρανική NIOC. Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη που υπογράφει με δυτική εταιρεία η NIOC, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Η άμεση επανέναρξη της προμήθειας αργού πετρελαίου από το Ιράν, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση παλαιότερων χρεών της ΕΛ.ΠΕ. προς τη NIOC, σηματοδοτεί, όπως επισήμαναν υψηλόβαθμες πηγές της ελληνικής εταιρείας προς το liberal.gr, σημαντική οικονομική ανάσα σε κεφάλαια κίνησης και ενίσχυση της ρευστότητας της, που αναμένονται να αποτυπωθούν στα οικονομικά μεγέθη της κατά το τρέχον έτος. Έτος, που προσδοκάται, όπως υποστηρίχθηκε, ότι θα χαρακτηρισθεί από σταθεροποίηση, καθώς κουβαλά δανειακά βάρη και την ανάγκη εξυπηρέτησης του ενός από τα δύο ευρω-ομόλογα, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, που λήγει τον Μάιο. Το δεύτερο, ύψους 325 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούλιο του 2019.

Στροφή στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. έχει προχωρήσει σε αναπροσανατολισμό της στρατηγικής της για την προμήθεια αργού πετρελαίου, επιλέγοντας να στραφεί πλέον στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και όχι τις spot αγορές. Με αυτό το σκεπτικό, και παρά το γεγονός ότι η NIOC πίεζε για μια συμφωνία που θα περιλάμβανε μεγαλύτερες ποσότητες διάθεσης αργού πετρελαίου, η ΕΛ.ΠΕ. διατήρησε το δικαίωμα να πάρει σε πρώτη φάση μια μίνιμουμ ποσότητα, με δικαίωμα να την αυξήσει αργότερα κατά βούληση. Ο λόγος έχει να κάνει, όπως είπαν οι ίδιες πηγές στο liberal.gr, με το γεγονός ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια μεγάλη δεξαμενή αργού πετρελαίου, με ενδιαφέρουσες οικονομικά προσφορές, τις οποίες δεν προτίθεται να αφήσει ανεκμετάλλευτες η ΕΛ.ΠΕ. «Έχουμε πλέον επιλογές», τονίσθηκε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση

Παρόλα αυτά, η συμφωνία που υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή έχει προκαλέσει ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά, καθώς, όπως επισημαίνεται, «ήταν καλύτερη από αυτή που περιμέναμε». Οι ποσότητες που συμφωνήθηκαν δεν αποκαλύπτονται, ωστόσο, σημαντική παράμετρος της συμφωνίας είναι η ρύθμιση των παλαιών οφειλών προς τη NIOC και οι οποίες είναι της τάξης των 550-600 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το σύνολο όλων των οφειλών ελληνικών εταιρειών προς το Ιράν, κατά την περίοδο των κυρώσεων, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές της ΕΛ.ΠΕ. συμφωνήθηκε να καταβληθούν σε βάθος 4ετίας.

Η σύμβαση με τη NIOC αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνον στα οικονομικά δεδομένα της προμήθειας αργού πετρελαίου για την ΕΛ.ΠΕ., αλλά και στην καλύτερη επίδοση των διυλιστηρίων της, όπως και στο επενδυτικό πρόγραμμα της.

Όχι στις τιμές καυσίμων

Δεν αναμένεται, ωστόσο, να προκύψουν θετικά οφέλη στις τιμές των καυσίμων, στην εγχώρια αγορά. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, το 68% των λιανικών τιμών των βενζινών προέρχεται από σταθερούς φόρους, με το αργό πετρέλαιο να συμμετέχει μόνον κατά 28% (με ΦΠΑ). Συν τοις άλλοις, προστίθεται, το αργό είναι χρηματιστηριακό εμπόρευμα, όπως και τα τελικά προϊόντα πετρελαιοειδών, με τις χονδρικές τιμές να επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές Platts της Ανατολικής Μεσογείου για τα τελικά προϊόντα πετρελαιοειδών και όχι από τις τιμές Platts του αργού. Αν, για παράδειγμα, στην περιοχή διακόψει τη λειτουργία του ένα διυλιστήριο, τότε θα επηρεαστεί η προσφορά, με ανάλογη εκτίναξη των τιμών των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών προς τα επάνω. Με αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζεται ότι δεν αναμένεται να δούμε καλύτερες τιμές στην αντλία, με το κέρδος από τη συμφωνία της ΕΛ.ΠΕ. να θεωρείται τελικά ανεπαίσθητο στον τομέα αυτό.