Τι περιλαμβάνουν οι όροι για το δάνειο που «σώζει» το κοίτασμα στον Πρίνο
Energean

Τι περιλαμβάνουν οι όροι για το δάνειο που «σώζει» το κοίτασμα στον Πρίνο

Όταν ανακοινώθηκε πως το κοίτασμα του Πρίνου περνά στην Energean, πολλοί θεώρησαν πως πρόκειται για μία βεβιασμένη κίνηση της εταιρείας, καθώς αυτό ήδη μετρούσε αρκετά χρόνια ζωής και τα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου δεν θα διαρκούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία όμως όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει την παραγωγή, αλλά αναπτύχθηκε βασιζόμενη στο κοίτασμα.  H Energean πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «δυνατούς» παίχτες στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, έχει ενεργή παρουσία σε πολλές χώρες, είναι εισηγμένη σε δύο χρηματιστήρια (του Λονδίνου και του Ισραήλ),  ενώ η πρόσφατη ομολογιακή έκδοση θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων για εταιρεία που δραστηριοποιείται  στους υδρογονάνθρακες, εκτός των ΗΠΑ.

Η έκδοση έως 2,5 δισ. δολάρια, προσέλκυσε προσφορές 10 δισ. δολαρίων, κάτι που συνεπάγεται ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στον σχεδιασμό και στην αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και στο μοναδικό ενεργό κοίτασμα στη χώρα μας, ο Πρίνος είχε κακής ποιότητας πετρέλαια, είχε συσσωρεύσει ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και από τα συνολικά 48.000 βαρέλια/ημέρα που παράγει η εταιρεία, μόλις τα…1.800 αντιστοιχούν στο εγχώριο κοίτασμα.  Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, «στο διάστημα 2019-2020, η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Παρά τη βελτίωση της τιμής του πετρελαίου, η αδυναμία πραγματοποίησης επενδύσεων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής με αποτέλεσμα και η τρέχουσα χρονιά να αναμένεται ζημιογόνος κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ».

 Όπως είχε γράψει ήδη από τον Ιανουάριο το Liberal Markets η εταιρεία είχε ζητήσει από τις Βρυξέλλες την έγκριση οικονομικής «ένεσης» για τα επόμενα χρόνια, με στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο κοίτασμα και να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωσή του.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Το πράσινο φως το άναψε η Κομισιόν και πλέον η ρύθμιση για την ενίσχυση του Πρίνου θα οδεύσει στην ελληνική Βουλή για ψήφιση.

Η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης έγκειται στο ότι το σύνολο της ενίσχυσης θα έχει δανειακή μορφή, δηλαδή θα επιστραφεί εντόκως στο ελληνικό Δημόσιο από την ελληνική θυγατρική της Energean.

Δεν θα πρόκειται δηλαδή για ενίσχυση που θα δοθεί δωρεάν για τη διάσωση της μοναδικής παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα.

Ποιες είναι οι επιμέρους ρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του Πρίνου; «Η εγχώρια θυγατρική της Energean θα λάβει εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο για να δανειστεί. Θα καταβάλει δε στο ελληνικό Δημόσιο τέλη για τη συγκεκριμένη εγγύηση – και φυσικά θα αποπληρώνει κανονικά το δάνειο και τους τόκους του στην τράπεζα που θα δώσει τη χρηματοδότηση» αναφέρουν πηγές της εταιρείας, και προσθέτουν πως «το ελληνικό Δημόσιο θα ορίσει εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για την απρόσκοπτη παρακολούθηση της αξιοποίησης της χρηματοδότησης. Πέραν, δηλαδή, της παρακολούθησης στην εκτέλεση της σύμβασης για τον Πρίνο που ισχύει σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο, πιθανότατα μέσω της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), θα εκπροσωπηθεί και στη διοίκηση της εταιρείας».

Πού θα κατευθυνθεί η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση θα επενδυθεί στη βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες διαχειρίζεται, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης του Πρίνου, η Energean. Το ίδιο θα ισχύει για όποιες πρόσθετες υποδομές δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean καθώς και δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος.

Η στήριξη θα χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες και θα έχει μέγιστη διάρκεια 8 ετών

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η εγχώρια δραστηριότητα της Energean παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου και έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά. Κατά συνέπεια, τα μέτρα ενίσχυσης αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών ρευστότητας».

Στην ουσία η  χρηματοδότηση εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, την οποία η Energean θεωρεί ως μονόδρομο για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πρίνου, παράλληλα με την υλοποίηση της διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης που έχει προγραμματισθεί με στόχο τη μείωση στο κόστος λειτουργίας καθώς και την εκτέλεση μιας σειράς από νέα projects, όπως η Μονάδα Διακράτησης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου.

Στόχος είναι να καταστεί ο Πρίνος λιγότερο εξαρτώμενος από τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου αλλά και περισσότερο «πράσινος», σε συνέχεια και της πρόσφατης συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την προμήθεια του συνόλου της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.