Tι περιλαμβάνει το business plan του ΤΑΙΠΕΔ

Tι περιλαμβάνει το business plan του ΤΑΙΠΕΔ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ για την προώθηση σημαντικών συμβάσεων και έργων καθώς, ξεκινά η νέα περίοδος παραχώρησης της Εγνατίας.

Προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση τριών σημαντικών ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ στη Μακεδονία και από την Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, προωθείται η συμφωνία της «Σχιστό ΑΕ» με τη Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, project 700 εκατ. ευρώ που αφορά την αξιοποίηση του τεράστιου Κτήματος Σχιστού Σκαραμαγκά, συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων, που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ).

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπερταμείο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, αναφέρθηκε στην Εγνατία Οδό όπου εντός του πρώτου εξαμήνου 2023 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η 35ετής περίοδος παραχώρησης, για την οποία, πριν από έναν χρόνο, ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την συγκέντρωση αλλά και τους  ελέγχους των δικαιολογητικών και των εγγράφων για τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο. Στη συνέχεια οι συμβάσεις θα κατατεθούν προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως στη Βουλή.

Όσον αφορά στο project των 700 εκατ. ευρώ που προωθεί η Εκκλησία της Ελλάδας στο μέτωπο Σχιστού – Σκαραμαγκά, σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή (απέναντι από το νεκροταφείου Σχιστού) είχε προγραμματιστεί εκδήλωση, με παρουσία τόσο της ηγεσίας της Εκκλησίας όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, για την προώθηση του εν λόγω project.

Οι πληροφορίες για την συγκεκριμένη επένδυση αναφέρουν ότι εκτός από χρήσεις logistics, αποθηκών και βιομηχανικών χώρων κ.α., τα πλάνα περιλαμβάνουν ουρανοξύστες με οικιστικές, γραφειακές ίσως και ξενοδοχειακές χρήσεις. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, με την Εκκλησία να φέρεται να επιμένει ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια.Σημειώνεται ότι για την προώθηση του project  έχει ιδρυθεί η εταιρεία «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ», με μέτοχο την Εκκλησία της Ελλάδος

Ο κύριος Πολίτης δε από το ίδιο βήμα,   χαρακτήρισε σίγουρη την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ολοκληρωθεί μετά από αρκετό χρονικό διάστημα και αυτή η διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις διεκδικητές του 67% της ΟΛΑ Α.Ε. είναι οι Quintana Infrastructure & Development, Κοινοπραξία Cameron S.A- Goldair Cargo AEBollore Africa Logistics, Κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis που απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group-Euroports-ERFA Group-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Όπως γνωστοποίησε επίσης ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται για να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο φάκελος για την παραχώρηση του «Φίλιππος Β», του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, αναφέρθηκε επίσης στην επιτάχυνση των ρυθμών που κινείται το ΤΑΙΠΕΔ και στη μεγάλη σημασία που έχουν και οι περιφερειακές αξιοποιήσεις, πέρα από τα εμβληματικά έργα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ταχύτητα στην αξιοποίηση των ακινήτων και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ότι οι επενδυτές δεν περιμένουν.

Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία σημαντικών ακινήτων η αξιοποίηση των οποίων τρέχει αυτή την περίοδο στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα, όπου ως τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον επενδυτή, το ακίνητο στην Αγία Τριάδα, αλλά και στο Ποσείδι Χαλκιδικής. Η διαδικασία βρίσκεται λίγο πιο πίσω αλλά εκτιμάται ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει προκηρυχθεί εντός του Α’ τριμήνου του 2023.

Αναφορά έγινε και στην διαδικασία εύρεσης επενδυτών για την Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα, όπου σε 6 εβδομάδες αναμένεται η κατάθεση των, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης ο διαγωνισμός για το ακίνητο – φιλέτο στους πρώην εργοταξιακούς χώρους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, στο Ρίο, αλλά και η αξιοποίηση για το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.