Θα υπάρξει αντίδραση των αγορών στις «πιέσεις» του πληθωρισμού;

Θα υπάρξει αντίδραση των αγορών στις «πιέσεις» του πληθωρισμού;

Στο πρώτο μισάωρο της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε χαμηλό στις 880,03 μονάδες με απώλειες -1,64% και  όλους σχεδόν τους τίτλους του FTSE/XA Large Cap στο κόκκινο. Κανείς εκείνη τη στιγμή  δεν περίμενε ότι αργότερα - στο μέσον της συνεδρίασης οι αγοραστές θα πάρουν τα ηνία, θα περάσουν στην αντεπίθεση και θα οδηγήσουν την αγορά σε θετικό πρόσημο +0,53% και με ικανοποιητικό αξία συναλλαγών στα 90,5 εκατ. ευρώ.

Η μεταβλητότητα των διεθνών αγορών με διόρθωση των μεγάλων δεικτών από τα υψηλά τους, που αναπόφευκτα επηρεάζει και την ελληνική αγορά, οφείλεται στις ανησυχίες των επενδυτών  για τις πληθωριστικές πιέσεις, που αποτυπώθηκαν στις ανακοινώσεις  για  τον βασικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ (Core Inflation Rate), αλλά και για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Consumer Price Index- CPI).   Ο βασικός πληθωρισμός ανήλθε στο +3% με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να είναι στο 2,3%, ενώ ο Δείκτης Τιμών ανήλθε στο +4,2% με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τον Απρίλιο στο +3,6%.  Ήταν φυσικό επόμενο οι αγορές να αντιδράσουν αρνητικά.

To ερώτημα  που προκύπτει και ανησυχεί τους επενδυτές παγκοσμίως, ειδικά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου τρέχουν προγράμματα νομισματικής πολιτικής και τόνωσης των οικονομιών εκ μέρους των κυβερνήσεων, είναι αν η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και αν και κατά πόσον θα επηρεάσει την επιτοκιακή πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και τα προγράμματα στήριξης.

Η αλυσίδα είχε ήδη ξεκινήσει με την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων (γράψαμε σχετικά εδώ) με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και την επακόλουθη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η απόδοση του δεκαετούς Αμερικανικού ομολόγου είχε ήδη θορυβήσει τους επενδυτές  καθώς από το καλοκαίρι είχε ήδη ξεκινήσει η μεγάλη άνοδος.

10 ETEΣ ΟΜΟΛΟΓΟ ΗΠΑ  - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος αυτή συνδέεται εποχικά με το μεγαλύτερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ ,αλλά συνδυασμένη με το γεγονός ότι τα lockdown οδεύουν προς το τέλος τους στο Δυτικό κόσμο, ο εμβολιαστικός ρυθμός ανεβαίνει και οι καταναλωτές είναι προφανές ότι θα προβούν σε «αναβαλλόμενες» αγορές ωθώντας προς τα πάνω τους δείκτες πληθωρισμού.

Το πόσο θα επηρεαστεί η νομισματική πολιτική της FED έχει ενσπείρει αμφιβολίες και στους αναλυτές.

Πολλοί διατείνονται ότι ναι μεν είχαν προβλέψει τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά η άνοδος ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Έτσι αμφιβάλλουν αν και κατά πόσον η FED έχει εκτιμήσει στον προσήκοντα βαθμό το πρόβλημα.

Και το  ερώτημα εστιάζεται αν και κατά πόσον θα υπάρξει άνοδος των επιτοκίων  ιδιαίτερα σε βραχύ χρονικό διάστημα που θα  απειλούσε πολλές οικονομίες. Ένας «υγιής» πληθωρισμός πέριξ του 2% είναι ο στόχος των Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να μη τεθεί εν αμφιβόλω η απαιτούμενη ανάπτυξη.

Οι αγορές θα αποτυπώσουν τις ανησυχίες τους ή και την κατεύθυνση καθώς τουλάχιστον προς το παρόν το πληθωριστικό φαινόμενο απηχεί την μεγάλη καταναλωτική δίψα του κόσμου και έχει ήδη ωθήσει και τις τιμές εμπορευμάτων υψηλότερα. Το πιο πιθανό είναι να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας σε επίπεδο που θα αποφεύγεται και το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού, διατηρώντας ταυτόχρονα «αναπτυξιακό» χαρακτήρα.

Εξίσωση δύσκολη, για δυνατούς λύτες.