Θα πληρώσουν το λάθος τους οι «σορτάκηδες» του δολαρίου;
Shutterstock
Shutterstock

Θα πληρώσουν το λάθος τους οι «σορτάκηδες» του δολαρίου;

Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει φέτος ο πιο συγχρονισμένος κύκλος επιτοκιακών μειώσεων από το 2008 είναι πολύ πιθανό να προσφέρει στήριξη στην ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου που ανακάμπτει.

Η Wall Street καλωσόρισε τη νέα χρονιά με στοιχήματα ότι σχεδόν όλα τα νομίσματα των χωρών του G10 θα ενισχύονταν έναντι του δολαρίου, με βάση τις προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά. Το δολάριο έχει ενισχυθεί πάνω από 2% αυτό το τρίμηνο, κερδίζοντας έδαφος έναντι σχεδόν όλων των μεγάλων νομισμάτων.

Η επίδοση του δολαρίου αποτυπώνει την αναθεώρηση των στοιχημάτων όσον αφορά στην έκταση των μειώσεων από πλευράς Fed, όπως και την παραδοχή ότι οι ΗΠΑ δεν θα κινηθούν μεμονωμένα. Ανάμεσα στις 11 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου μαζί με τη Fed, οι 10 αναμένεται να προβούν σε μειώσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 καθώς η ανάπτυξη θα επιβραδύνεται.

Προβλέπεται ότι θα είναι ο πιο συγχρονισμένος κύκλος νομισματικής χαλάρωσης της τελευταίας 16ετίας. Η μία εξαίρεση θα είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας που μόλις έβαλε τέλος στην πολιτική αρνητικών επιτοκίων.

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι το δολάριο κερδίζει κατά μέσο όρο πάνω από 3% ανά τρίμηνο σε περιόδους που το 80% των κεντρικών τραπεζών χαλάρωναν την πολιτική τους συντονισμένα. Το πιθανότερο είναι ότι το δολάριο θα διατηρήσει το αβαντάζ και αυτή τη φορά καθώς το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed προβλέπεται να είναι το υψηλότερο από όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες στο τέλος του 2024 με μόνη εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία.

Κατά συνέπεια, το επιθετικό σορτάρισμα του δολαρίου μπορεί να αποδειχτεί σημαντικό λάθος.

Η αντιθετική προοπτική του δολαρίου γίνεται πιο πειστική αν ληφθεί υπόψη η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας που απομακρύνει το σενάριο ύφεσης, αναγκάζοντας τις αγορές να μετριάσουν τις προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων.

Επιπρόσθετα, στήριξη στο δολάριο προσφέρει η υψηλότερη απόδοση των ομολόγων ΗΠΑ αλλά και η δυναμική του χρηματιστηρίου που συνεχίζει να προσελκύει εισροές κεφαλαίων.

Οι οκτώ από τις 11 μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ανάμεσα τους η ΕΚΤ και η Τράπεζα του Καναδά, αναμένεται να ξεκινήσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική από το δεύτερο τρίμηνο.

Ιστορικά θα ανέμενε κανείς ότι οι ΗΠΑ με τη Fed θα ηγούνταν στο μακροοικονομικό αφήγημα. Η εικόνα όμως σήμερα είναι ότι η Fed θα είναι μάλλον η τελευταία που θα μπει στον χορό.

Από το 2017 οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν επιμείνει σε πονταρίσματα ότι το δολάριο θα πέσει, τοποθετήσεις που αυξάνουν το ρίσκο μιας βίαιης αντιστροφής τάσης σε περίπτωση που τα στοιχήματα αυτά αποδειχτούν λάθος.

Οι strategist επενδυτικών οίκων στη Wall Street εκτιμούν ότι όλα τα νομίσματα των χωρών του G10 θα ενισχυθούν έναντι του δολαρίου φέτος με το ευρώ να κερδίζει έδαφος στα $1,10 και το γιέν στα 139 ανά δολάριο.

Η Bank of America εκτιμά ότι η δύναμη του δολαρίου θα εξασθενήσει τον Μάρτιο με την Goldman Sachs να βλέπει ένα πιο αδύναμο δολάριο μακροπρόθεσμα. Η Citi προτείνει πωλήσεις στο δολάριο.

Στην αγορά ομολόγων αυξάνεται το σορτάρισμα στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και οι παίκτες αγοράζουν παράγωγα για ασφάλεια έναντι ενός selloff. Τοποθετούνται για το ρίσκο η Fed να αποκρούσει σε σημαντικό βαθμό τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Ανησυχούν μήπως οι νέες της προβολές δείξουν μεγάλη διστακτικότητα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Οι προβολές της Fed τον Δεκέμβριο έδειχναν τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη. Η οικονομία των ΗΠΑ όμως συνέχισε να δείχνει δυναμική που προκάλεσε έκπληξη και ο πληθωρισμός έχει διατηρηθεί πάνω από τον στόχο του 2%. Τη Δευτέρα η απόδοση στα διετή κρατικά ομόλογα ΗΠΑ ανέβηκε στο 4,75%, φετινό υψηλό.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως αναμενόταν. Συνεχίζει να προβλέπει συνολική μείωση 75 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς παρά την αργή πρόοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.