Θα «επιστρέψει» το εμβόλιο στην οικονομία τα 17 δισ. που χάθηκαν από τον τουρισμό;

Θα «επιστρέψει» το εμβόλιο στην οικονομία τα 17 δισ. που χάθηκαν από τον τουρισμό;

Το φάρμακο για την ύφεση είναι ένα και μοναδικό: το εμβόλιο. Αυτή ήταν η άποψη των πάντων από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. Σήμερα το εμβόλιο είναι τόσο κοντά όσο ποτέ. Οι αγορές ήδη έχουν αρχίσει να ξεθαρρεύουν βλέποντας τα ιστορικά υψηλά τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ύφεση θα φύγει δια μαγείας αύριο το πρωί. 

Το πρώτο ζητούμενο είναι ο χρόνος που θα έρθει το πρώτο εμβόλιο προς χρήση και βέβαια η ταχύτητα που θα μπορέσει να εμβολιαστεί η κοινότητα. 

Στο υπουργείο Οικονομικών η είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ κοντά στο να κυκλοφορήσει έφερε χαμόγελα. Βέβαια κρατούν μικρό καλάθι και όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη, πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που αυτό θα μπει στην αγορά. 

Όπως εξηγούν ειδικά για την Ελλάδα ο χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Και αυτό έχει να κάνει με τον τουρισμό. Η χώρα έχασε την χρονιά που φεύγει ένα μεγάλο έσοδο που σε όρους ΑΕΠ είναι περίπου 17 δις. Αναλυτές σημειώνουν πως είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι το 2021 θα επιστρέψει το σύνολο των εσόδων του 2019. Ωστόσο είναι εφικτό, να αναζητηθεί η επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους αυτού. 

Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Εάν το εμβόλιο λειτουργήσει στο βαθμό εκείνο που θα διώξει τον φόβο από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, τότε η ανάπτυξη του 2021 θα είναι ακόμη πιο ισχυρή από αυτή που προβλέπουν σήμερα οι αναλυτές. 

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι της τάξεως του 5%. Αν όμως οι εξελίξεις είναι πιο γρήγορες, τότε δεν αποκλείεται η ανάπτυξη να πάει ψηλότερα. 

Θετικά μπορεί να επιδράσει το εμβόλιο και την πορεία του ΑΕΠ για εφέτος. Η επίδραση αυτή δεν θα είναι βέβαια άμεση, αλλά έμμεση. Αναλυτές σημειώνουν ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία των καταναλωτών. Και αναφέρουν ότι όπως οι αγορές, έτσι και οι καταναλωτές λειτουργούν με την ψυχολογία και την προεξόφληση προσδοκιών. Ως εκ τούτου, όταν πειστούν ότι τα δύσκολα είναι πίσω και είναι θέμα χρόνου περιοριστεί σημαντικά η πανδημία και η οικονομία να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, τότε θα αρχίσουν να καταναλώνουν. 

Αναφέρουν επίσης ότι στην οικονομία υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση και φέρουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι εν μέσω της πανδημίας οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί σχεδόν 11 δις ευρώ. 

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού η ύφεση για εφέτος, θα είναι στην περιοχή του 10%. Ευσεβής πόθος όλων στο υπουργείο Οικονομικών είναι να περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό.