Th. Wieser: Χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας μετά το πρόγραμμα - Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια

Th. Wieser: Χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας μετά το πρόγραμμα - Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια

Στη ζημιά που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η περίοδος της διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015 επέμεινε ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, Thomas Wieser, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Ο Th. Wieser επανέλαβε ότι οι τακτικές του Γιάνη Βαρουφάκη κόστισαν στην Ελλάδα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, τονίζοντας ότι το ποσό των 200 δισ. ευρώ που είχε αναφέρει πρόσφατα είναι όχι μόνο «ασφαλής» αλλά και «συντηρητική» εκτίμηση, ενώ σημείωσε πως το 2015 δεν ήταν μόνοι οι Γερμανοί που πίεζαν για Grexit. 

Από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση προκαλούσε το Grexit, τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit τόσο το 2012 αλλά, κυρίως, το καλοκαίρι του 2015, και ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην αρχή της κρίσης, το 2010, θα είχε βοηθήσει.

Επίσης, αποκάλυψε ότι ο Aμερικανός πρόεδρος Barack Obama παρενέβαινε ενεργά στην υπόθεση της Ελλάδος.

Παράλληλα,  παραδέχτηκε ότι το 2010 «η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι «χρειαζόμασταν να έχουμε και το ΔΝΤ στο σχήμα», εξηγώντας ότι ο βασικός λόγος ήταν πως δεν υπήρχε τότε τεχνογνωσία στην Ευρωζώνη για τέτοιου είδους προγράμματα βοηθείας όπως απαιτούσε το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας. 

Για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, ο Wieser τάχθηκε εμμέσως υπέρ της προληπτικής γραμμής πίστωσης, καθώς πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας, εκφράζοντας ωστόσο τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον μπορεί να συμβεί τελικά, πιο απλά για το αν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θέλουν να τη δώσουν στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις τράπεζες και τα stress tests, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια. 

Κλείνοντας την ομιλία του. ο Th. Wieser αστειευόμενος, εξέφρασε την ικανοποίησή του που δεν πλήρωσε σε δραχμές εχθές στους Δελφούς. 

AP Photo/MTI, Szilard Koszticsak