Τέσσερις ακόμη μήνες στο… περίμενε η Exxon Mobil για τις έρευνες στην Κρήτη

Τέσσερις ακόμη μήνες στο… περίμενε η Exxon Mobil για τις έρευνες στην Κρήτη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τον εντελώς διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα αναδεικνύει η περίπτωση της Exxon Mobil στην Κρήτη. 

Όταν στην Κύπρο, ο μέσος όρος για να παραχωρηθεί μια περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση κυμαίνεται ανάμεσα σε 6 με 10 μήνες, στην Ελλάδα για το ίδιο ακριβώς θέμα μπορεί να περάσει και 1,5 χρόνος, όπως αποδεικνύει η υπόθεση της Exxon Mobil στην Κρήτη.

Μιλώντας σήμερα στον Αντ1, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι θα χρειασθούν το πολύ τέσσερις ακόμη μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έναρξη εξορύξεων στην ελληνική ΑΟΖ από την κοινοπραξία Exxon Mobil- Total- ΕΛΠΕ.

Στην πράξη ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι έχουν δίκιο και γκρινιάζουν οι άνθρωποι της Exxon, της Total και των ΕΛΠΕ, αφού με βάση τα δικά του λεγόμενα, τα έργα στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού που έχουν παραχωρηθεί στην παραπάνω κοινοπραξία, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν παρά σχεδόν 1,5 χρόνο από τότε που προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός.

Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2017 στη εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, η κοινοπραξία υπέβαλε προσφορά το Μάρτιο του 2018, ανακηρύχθηκε νικητής τον Ιούλιο, αλλά τα τεμάχια δεν πρόκειται να της παραχωρηθούν πριν τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή… 17 μήνες μετά από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία.

Στον αντίποδα ο μέσος όρος στην Κύπρο για να παραχωρηθεί μια περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση κυμαίνεται ανάμεσα στους 6-10 μήνες, με χαρακτηριστική περίπτωση το οικόπεδο "10", όπου και εντοπίστηκε πρόσφατα ο Γλαύκος. Το εν λόγω τεμάχιο προκηρύχθηκε από τη κυβέρνηση Αναστασιάδη τον Μάρτιο του 2016, και η Exxon Mobil το εξασφάλισε μόλις το Δεκέμβριο του 2016, δηλαδή χρειάστηκαν μόνο έξι μήνες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αμερικανική πλευρά παραμένει ενοχλημένη για τις καθυστερήσεις, κλίμα που ενίσχυσε με προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις από τους Δελφούς και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν σύντομα και οι τελευταίες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες στην Κρήτη.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών για τις καθυστερήσεις, ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε στο περιθώριο του φόρουμ με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας Τristan Asprey, όπου τον διαβεβαίωσε ότι οι επίμαχες συμβάσεις για τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα έχουν κυρωθεί από τη Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να περάσουν ακόμη και 2,5 χρόνια από την προκήρυξη ενός διαγωνισμού μέχρι την παραχώρηση του οικοπέδου στον επενδυτή, όπως στο οικόπεδο "2" δυτικά της Κέρκυρας. Σε αυτό πέρασαν συνολικά 30 μήνες- από τον Ιούλιο του 2015 οπότε και υποβλήθηκαν οι προσφορές έως τον Φεβρουάριο του 2018 οπότε κυρώθηκε η σύμβαση στη Βουλή - προκειμένου να δοθεί το τεμάχιο στον επενδυτή.

Αντί οι συμβάσεις παραχώρησης να εγκρίνονται και να κυρώνονται από τη Βουλή μέσα σε ελάχιστους μήνες, περνούν χρόνια. Αναρωτιέται κανείς αν οι τεράστιες αυτές καθυστερήσεις είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας, ανικανότητας, σκοπιμότητας, ιδεοληψίας ή όλα αυτά μαζί. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.