Τέλη καλοκαιριού ο λογαριασμός του εμπορικού πολέμου για την Ευρωζώνη

Τέλη καλοκαιριού ο λογαριασμός του εμπορικού πολέμου για την Ευρωζώνη

Της Μαίρης Βενέτη

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, υποστήριξε ότι ο ΟΟΣΑ βλέπει ελάχιστη δημοσιονομική υποστήριξη στην Ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η Ευρώπη κάθε άλλο παρά επαρκώς προετοιμασμένη είναι για να αντιμετωπίσει την επόμενη οικονομική κρίση.

Ακόμα πιο ανησυχητική ήταν η προειδοποίηση της Λόρενς Μπουν ότι η Ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, αλλά αυτό δεν έχει φανεί ακόμα, καθώς η ένταση στο εμπόριο «έχει κατευθυνθεί μέχρι στιγμής προς το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, αλλά θα έρθει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανότατα στα τέλη του καλοκαιριού».

Ο ΟΟΣΑ παρατήρησε ότι τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη αντιστοιχούν μόλις στο 0,3% του ΑΕΠ, τη στιγμή που έχουν αναθεωρηθεί κατά πολύ προς το χειρότερο οι προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ακολουθηθεί πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ιδίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που έχουν άλλωστε και τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να μπορέσουν να απορροφηθούν οι κραδασμοί που έρχονται.

Σε περίπτωση σημαντικής μείωσης της ζήτησης, «θα χρειαστούμε δημοσιονομική υποστήριξη, η οποία επιπλέον θα ενισχύσει και το επιχειρηματικό κλίμα», κατέληξε η Μπουν.

Τα πράγματα πάντως δεν είναι ανέφελα ούτε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά τα προβλήματα που θα σκάσουν στο εγγύς μέλλον από τον εμπορικό πόλεμο κινήθηκε και ο Ντέιβιντ Λίπτον του ΔΝΤ, ο οποίος προειδοποίησε τους Αμερικανούς πως, αν και η οικονομία τους είναι ισχυρή και η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 3,7%, η ένταση στο εμπόριο με την Κίνα και οι αυξημένοι δασμοί έχουν επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές καθώς και πολλές επιχειρήσεις στις δύο χώρες, «θέτοντας σε κίνδυνο την προβλεφθείσα ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019».