Τελευταία ευκαιρία στη ΛΑΡΚΟ με αυστηρούς όρους από την ΔΕΗ 

Τελευταία ευκαιρία στη ΛΑΡΚΟ με αυστηρούς όρους από την ΔΕΗ 

Του Γιώργου Φιντικάκη

Τελευταία ευκαιρία δίνει η ΔΕΗ στην ΛΑΡΚΟ η οποία της χρωστά 351 εκατ ευρώ. Στο πλαίσιο ένταξης της μεταλλουργίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να της παρέχει ρεύμα μόνο εφόσον εκείνη πληρώνει από εδώ και στο εξής την αξία της τρέχουσας κατανάλωσης στην ώρα της, διαφορετικά “την βγάζει από την πρίζα”.

Την απόφαση αυτή έλαβε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, μετά από επιφυλάξεις των μελών του, τα οποία εξέφρασαν την ανησυχία ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία καθήκοντος, όσο επιτρέπουν την συνέχιση ρευματοδότησης μιας επιχείρησης, που κατ' επανάληψη αθετεί τους διακανονισμούς χρεών και οφείλει αυτό το δυσθεώρατο ποσό. Μάλιστα οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων καταψήφισαν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι είναι σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης.

Η συμφωνία που είχε συνάψει με την ΛΑΡΚΟ η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο του 2019, προέβλεπε ότι η μεταλλουργία θα της καταβάλει κάθε μήνα μετρητά ύψους 2,5 εκατ ευρώ. Ουδέποτε ωστόσο τηρήθηκε, όπως εξάλλου έχει συμβεί πάμπολλες φορές και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα το χρέος να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, ακόμη και τα ίδια τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ είχαν πρόβλημα να εγκρίνουν την επίμαχη απόφαση να συνεχίσει η επιχείρηση να δίνει ρεύμα στην ΛΑΡΚΟ, έστω υπό όρους, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης στη μεταλλουργία. Αναδεικνύει ότι η υπόθεση, δεν προσφέρεται για λαικισμούς όπως αυτούς του ΑλέξηΤσίπρα ο οποίος ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να συνεχίσει η μεταλλουργία τις δραστηριότητές της, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Τελικά η απόφαση για συνέχιση της ρευματοδότησης από την ΔΕΗ στην μεταλλουργία, εγκρίθηκε έστω και δύσκολα, στην λογική ότι πρέπει και εκείνη να στηρίξει την απόφαση του Δημοσίου, δηλαδή του βασικού της μετόχου, να βάλει την ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Χρειάζεται δηλαδή να συμβάλει, προκειμένου σε αυτό το μεταβατικό στάδιο η μεταλλουργία να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Της απόφασης είχε προηγηθεί ενημέρωση από την διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προς το υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία η προαναγγελθείσα διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ θα προκαλούσε σοβαρές βλάβες στον τεχνολογικό εξοπλισμό της εταιρείας. Είχε επίσης προηγηθεί επιστολή του υπουργού Ενέργειας προς τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ με την οποία της ζητούσε να μην προβεί σε ενέργειες τεχνολογικού παροπλισμού, ώστε να προστατεύσει περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Τι προβλέπει η απόφαση της ΔΕΗ

Στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ αναφέρει ότι αναγνωρίζοντας ότι συντρέχουν λόγοι προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, αφού με την ειδική εκκαθάριση επιχειρείται η προστασία περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, αποφάσισε να μην παρεμποδίσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Την πλήρη και έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εφεξής,

Την υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με τον ειδικό διαχειριστή αμέσως μετά τον ορισμό του.

Στην περίπτωση δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, η ΔΕΗ θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ήτοι αποστολή εξώδικης επιστολής με προθεσμία 30 ημερών και διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περίπτωση μη ανταπόκρισης, με άρση της εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ Α.Ε.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διεκδίκηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας.