Τελεσίγραφο Κομισιόν έως τις 11 Μαρτίου για προαπαιτούμενα - «κόκκινα» δάνεια

Τελεσίγραφο Κομισιόν έως τις 11 Μαρτίου για προαπαιτούμενα - «κόκκινα» δάνεια

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ευνοεί το σχέδιο που απέστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα μας δεν έχει κάνει ακόμα τίποτα για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» που παραμένουν στα 85 δισ. ευρώ. Η θέση τους αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και στην έκθεση που δημοσιοποιείται σε λίγες ώρες και όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πάρει τη δόση του 1 δισ. ευρώ δεδομένου μάλιστα ότι ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί σειρά προαπαιτούμενων, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

Όπως προαναφέρθηκε βασικό αγκάθι παραμένει το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ελληνική πλευρά ακόμα και σήμερα προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς για το σχέδιο νόμου, προσπάθεια που προς το παρόν έχει στεφθεί με αποτυχία. Οι θεσμοί ζητούν αλλαγές που να δείχνουν ότι ο νέο νόμος θα προστατεύει τους αδύναμους οι οποίοι μπορούν όμως στη συνέχεια να αποπληρώσουν το δάνειο τους. Αυτό που κρίνουν επί της ουσίας οι ευρωπαίοι είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν ευνοεί τους αδύναμους αλλά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ενώ, υποστηρίζουν ότι δεν θα επιτευχθεί μέσω της πρότασης αυτής ο στόχος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Αντιδρούν επίσης ως προς το ύψος της αξίας δηλαδή τα 250.000 ευρώ θεωρώντας ότι το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό, δεδομένου ότι η αξία των ακινήτων στα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι κάτω από τις 250.000 ευρώ. Το ερώτημα που θέτουν είναι τελικά ποιοι ευνοούνται με το ύψος αυτό της αξίας.

Καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα

Τα υπόλοιπα αγκάθια σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό και Εγνατία Οδός), το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (2 δισ. ευρώ) αλλά και οι προσλήψεις νέου προσωπικού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγχρόνως, καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις και κυρίως στη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί είναι ενοχλημένοι για την πρωτοβουλία της Αθήνας να παρατείνει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου για ένα ακόμη εξάμηνο ως τον Ιούνιο του 2019. Δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι των υπουργείων στο EWG να ζητήσουν εξηγήσεις ή ακόμη και ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. ευρώ για τη μη εφαρμογή του μέτρου. Με βάση όλα αυτά η Ελλάδα θα φύγει από την σύνοδο του Μαρτίου χωρίς την εκταμίευση της δόσης δεδομένου ότι οι περισσότερες 16 μεταρρυθμίσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Μαζί με την Ελλάδα θα υπάρχουν και στοιχεία για όλες τις ευρωζώνης.