Το ταμπλό αποτίμησε θετικά την πρωτοβουλία Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ

Το ταμπλό αποτίμησε θετικά την πρωτοβουλία Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υπόθεση της Ελλάκτωρ με την χρηματιστηριακή αγορά να αποτιμά θετικά την πρωτοβουλία των αδελφών Καλλιτσάντση για εξυγίανση και αλλαγή ρότας στο πάλαι ποτέ πανίσχυρο ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο.

Ακτινογραφώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μετά και την χθεσινή τοποθέτηση του Δ. Κούτρα ως προσωρινού προέδρου μέχρι τη Γενική Συνέλευση μετόχων της 29ης Ιουνίου, και ενώ είχε προηγηθεί η επιστολή Καλλιτσάντση προς τους μετόχους, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι επενδυτές θεωρούν επιβεβλημένη μια αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ.

Κατα τις δύο τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις της εβδομάδας, από την ώρα δηλαδή που έγινε γνωστό το αίτημα Καλλιτσάντση για καθαίρεση της διοίκησης Λ. Μπόμπολα-Δ. Κούτρα και επιλογή νέων μελών στο συμβούλιο, η μετοχή της Ελλάκτωρ κατέγραψε άνοδο 11,4% για να κλείσει τη Παρασκευή στα 1,872 ευρώ. Δείγμα ότι το ταμπλό είδε θετικά την προσπάθεια των δύο βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία και το κύρος της εταιρείας που έχει πληρώνει ακριβά τη σοβούσα κρίση ανάμεσα στους βασικούς της μετόχους.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Παρασκευής επιστολή του Αν. Καλλιτσάντση προς τους μετόχους, όπου αφενός εξηγούσε ότι παραμένει απλό μέλος του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ προκειμένου να μπορεί να αποτρέψει αποφάσεις που δεν είναι προς το συμφέρον των μετόχων, αφετέρου περιέγραφε την οικονομική καχεξία της εταιρείας, η οποία έχει φτάσει σε σημείο να κινδυνεύει να αρχίσει να τρώει τις σάρκες της, ώστε να εξασφαλίσει μετρητά.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με την πώληση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος. Σύμφωνα με την επιστολή Καλλιτσάντση, "προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, ο όμιλος εξετάζει αυτή τη στιγμή την πώληση μίας επιτυχημένης δραστηριότητας, όπως η ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε., σε μη ελκυστικές κατά τη γνώμη μου αποτιμήσεις, αντί να αναδιοργανώσει και να βελτιώσει το λειτουργικό μοντέλο της. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η Ελλάκτωρ σήμερα δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ενός βελτιούμενου οικονομικού περιβάλλοντος, εκχωρώντας αυτό το πλεονέκτημα στους εγχώριους και διεθνείς ανταγωνιστές μας".

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάκτωρ δεν έχει πλέον καμία σχέση με αυτό που κάποτε ήταν. Δέκα χρόνια πριν, δηλαδή το 2008, εμφάνιζε κέρδη 95 εκατ. ευρώ, αλλά πέρυσι είδε τη χρονιά να κλείνει με ζημιές 41 εκατ. ευρώ. Και από 758 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση το 2008, πέρυσι η αξία της Ελλάκτωρ διαμορφώθηκε σε μόλις 287 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την εταιρεία, που έχει να μοιράσει μέρισμα στους μετόχους της από το 2010 και που την τελευταία πενταετία κατέγραψε σωρευτικά ζημιές 370 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 230 εκατ. μόνο από το κατασκευαστικό σκέλος), η αλλαγή πορείας μοιάζει μονόδρομος.

Αλλά προκειμένου αυτή να δρομολογηθεί, χρειάστηκε να φτάσουν τα πράγματα στη πλήρη σύγκρουση. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες διοίκησης ήρθαν και συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα η σοβούσα κρίση ανάμεσα στις δύο πλευρές να εξελιχθεί σε οριστική ρήξη. Απέναντι στη διατήρηση της σημερινής εικόνας της Ελλάκτωρ, η πλευρά Καλλιτσάντση είχε προτάξει την ανάγκη να αποκτήσει η εταιρεία ισχυρότερη εταιρική διακυβέρνηση, επαγγελματικό μάνατζμεντ και να προβεί σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δομή και λειτουργία της, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Επειτα από πάμπολλες αποτυχημένες προσπάθειες να βρεθεί συναινετική λύση και αφού είχαν διαμηνήσει ότι δεν μπορούν πλέον να συναινούν σ'' αυτή τη κατάσταση, η υπομονή τους εξαντλήθηκε.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην παραίτησή τους την περασμένη Τετάρτη από τις θέσεις ευθύνης του προέδρου και αντιπροέδρου της Ελλάκτωρ και στο αίτημα για εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας από τους μετόχους της, διαδικασία που θα λάβει χώρα κατά την επικείμενη τακτική Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου. Ως νέα μάλιστα ομάδα, προτείνουν τους Γ. Προβόπουλο, Αν. Καλλιτσάντση, Δ. Καλλιτσάντση, Ι. Αϊβάζη, Π. Δουμάνογλου, Μ. Κατούνα, Α. Κομνηνό, Δ.Μ. Μαρκάκη και Ε. Παπακωνσταντίνου.

Στην πράξη πρόκειται για ένα διαφορετικό Δ.Σ. από το σημερινό, όχι μόνο σε ονόματα. Αλλά και επειδή τα 4 από τα 9 καινούργια προτεινόμενα μέλη (Παπακωσταντίνου, Κομνηνός, Κατούνας και Μαρκάκη) θα είναι ανεξάρτητα, δηλαδή δεν θα έχουν καμία μετοχική ή εργασιακή σχέση με την εταιρεία. Σήμερα, σε σύνολο 10 μελών του Δ.Σ., μόνο τα 2 είναι ανεξάρτητα.