Τα τρία σενάρια για την ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας

Τα τρία σενάρια για την ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας

Μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα που μπορεί να επιφέρει η πολύ-αναμενόμενη ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου κρατούν στην κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι να αποκαλυφθούν οι «τεχνικές λεπτομέρειες». Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών ενέργειας χαρακτηρίζεται ως πολύ κρίσιμη αλλά οι ελπίδες του να βγει κάτι ουσιαστικό μάλλον μετατίθενται για το 2023. Αυτό σημαίνει ότι για φέτος τουλάχιστον το βάρος για τη συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα πέσει εκτός συνταρακτικού απροόπτου στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τρία είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή όσον αφορά στις παρεμβάσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απώτερος στόχος βέβαια είναι να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το νέο έτος καθώς οι… κακοτοπιές είναι πολλές.

Το πρώτο σενάριο είναι κάτι αντίστοιχο με το ισπανικό μοντέλο. Ουσιαστικά προβλέπει την ανάληψη από τον προϋπολογισμό του κόστους εφόσον η τιμή του φυσικού αερίου ξεπερνά ένα επίπεδο. Το δεύτερο σενάριο είναι ένα μοντέλο αντίστοιχο με το ελληνικό. Σε αυτό, το πλαφόν μπαίνει στο ηλεκτρικό ρεύμα ανάλογα με το καύσιμο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαφορά του ελληνικού μοντέλου με το ισπανικό είναι το ελληνικό δεν είναι εντελώς «οριζόντιο» κάτι που σημαίνει ότι και το δημοσιονομικό κόστος είναι πιο συγκρατημένο.

Όσον αφορά στο τρίτο σενάριο, αποτελεί τη θέσπιση ενός καθαρού «πλαφόν» στην τιμή του φυσικού αερίου. Ουσιαστικά η Ευρώπη θα απευθυνθεί στους προμηθευτές φυσικού αερίου (κυρίως στη Ρωσία και στη Νορβηγία) τονίζοντας ότι θα δεν θα πληρώνει το αέριο πάνω από την ανώτατη τιμή. Ο κίνδυνος αυτού του σεναρίου είναι προφανής: να μην δεχτούν οι προμηθευτές την τιμή και να παγώσουν οι προμήθειες της Ευρώπης με αέριο προκαλώντας ενεργειακή κρίση.

Το βέβαιο είναι ότι αυτά τα σενάρια, μέχρι να περάσουν από το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και να φτάσουν στο στάδιο των οριστικών αποφάσεων και της ενεργοποίησης, θα περάσουν πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Πρακτικά, το 2022 θεωρείται «χαμένο» και το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο αν μπορέσει να βρεθεί μια στήριξη για τον προϋπολογισμό του 2023. Προς το παρόν, η κυβέρνηση καταρτίζει το προσχέδιο του 2023 και ετοιμάζεται να ανακοινώσει παροχές για την επόμενη χρονιά βαδίζοντας στα… τυφλά. Με ποια τιμή φυσικού αερίου θα πρέπει να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς; Το ερώτημα δεν έχει απάντηση αυτή τη στιγμή γι’ αυτό και κινούμαστε σε απολύτως θολά νερά.