Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας

Τα στοιχήματα της επόμενης μέρας

Μπορεί το βάρος να έχει πέσει στον κατάλογο των μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ωστόσο, η ομιλία του αναμένεται ότι θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από απαρίθμηση επιδομάτων και μειώσεων φόρων.

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να περιγράψει με τον πλέον καθαρό τρόπο την «επόμενη μέρα» της πανδημίας και να θέσει τους στόχους της οικονομικής πολιτικής: ισχυροί και βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης που θα διασφαλιστούν με διαφορετική συνταγή: περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες εξαγωγές λιγότερη «εξάρτηση» της χώρας από την κατανάλωσης.

Υγιείς προϋπολογισμοί και κλείσιμο της παρένθεσης των ελλειμμάτων που άνοιξε η πανδημία. Ολοκλήρωση της μεταμνημονικής εποπτείας μέσα στο 2022 αλλά και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων με στόχο όχι μόνο τη επιτάχυνση της ανάπτυξης αλλά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα.

Οι εθνικοί στόχοι για την επόμενη 2ετία ουσιαστικά ορίζουν και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι εξαγγελίες νέων μέτρων. Ο πρωθυπουργός θα «μοιράσει» μόνο τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η πέραν των προβλέψεων ανάπτυξη. Δηλαδή ένα ποσό που πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ. Αναμένεται δε ότι θα εμφανιστεί συγκρατημένος και ανακοινώνοντας τον επικαιροποιημένο στόχο για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος υπό προϋποθέσεις μπορεί να κινηθεί ακόμη και πάνω από το 5%.

Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα νέα μέτρα που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2022 –υπάρχουν πληροφορίες που φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξειδικεύει πολιτικές που θα ενεργοποιηθούν από το 2023 με μόνιμο χαρακτήρα- αλλά και το «πακέτο» ύψους περίπου 2 δις. ευρώ μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά θα γίνουν αντιληπτά από τους πολίτες από το νέο έτος: μείωση συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και για το 2022 αλλά και διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών επίσης για τον ιδιωτικό τομέα και για την επόμενη χρονιά.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη προαναγγείλει ότι η ομιλία θα διανθιστεί με μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις ανατιμήσεις. Αναμένεται όμως ότι στο νέο πακέτο θα «χωρέσουν» μειώσεις φόρων, μεταξύ των οποίων και του ΕΝΦΙΑ καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση να σταλεί το μήνυμα ότι συνεχίζεται η πολιτική σύγκλισης της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, τουλάχιστον σε ότι αφορά στη φορολογική πολιτική.