"Τα μαζεύει" ο Δ. Παπαδημητρίου για την υψηλή φορολογία

"Τα μαζεύει" ο Δ. Παπαδημητρίου για την υψηλή φορολογία

«Ασφαλώς και μία υψηλή φορολογία επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, δεν αποτελεί όμως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της και αυτό φαίνεται από τις χώρες-μέλη με ανάλογα επίπεδα φορολογίας, αλλά υψηλότερης ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα». Αυτό υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου για αναφορές μερίδας του ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με όσα είπε χθες, σε ομιλία του στην εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημητρίου, δήλωσε τα εξής:

«Η αποσπασματική αναφορά σε μέρος του λόγου μου στην ΕΕΔΕ με τίτλους του είδους “H αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα”, μοναδικό σκοπό έχει την διαστροφή ενός απλού μηνύματος που θέλησα να περάσω. Ότι δηλαδή, ναι μεν το επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και γι' αυτό ακριβώς στόχος μας είναι να το μειώσουμε μόλις πετύχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, όμως δεν αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα της καταστροφής της εθνικής ανταγωνιστικότητας που η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει, με αποτέλεσμα να έχει αναγορεύσει την μείωση της φορολογίας σε σημαία του προγράμματος της για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όταν λοιπόν δήλωσα μεταξύ άλλων: “Να σημειωθεί πως η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα δεν την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από τις χώρες-μέλη αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης”, αυτό που εννοούσα ήταν πως χώρες-μέλη ανάλογου επιπέδου ανάπτυξης και προβλημάτων, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία, επιβαρύνονται λίγο-πολύ από ανάλογα επίπεδα φορολογίας, χωρίς αυτό να κρίνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Για παράδειγμα, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις είναι σήμερα 29% στην Ελλάδα, έναντι 25% της Ισπανίας, 29,5% της Πορτογαλίας, 31,4% της Ιταλίας, 34% του Βελγίου, 34,4% της Γαλλίας και 30,2% της Γερμανίας (μόνον η Ιρλανδία έχει 12,5%). Άλλο παράδειγμα: τα φορολογικά έσοδα από επιχειρηματικά κέρδη σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι 1,9% στην Ελλάδα έναντι 2,1% της Ιταλίας, 2,4% της Ισπανίας, 2,7% της Ιρλανδίας, 3,4% του Βελγίου, 2,1% της Γαλλίας και 1,7% της Γερμανίας.

Συμπερασματικά, ασφαλώς και μία υψηλή φορολογία επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, δεν αποτελεί όμως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της και αυτό φαίνεται από τις χώρες-μέλη με ανάλογα επίπεδα φορολογίας αλλά υψηλότερης ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα».

Νωρίτερα, είχε δηλώσει σε ομιλία του πως "η υψηλή φορολογία δεν επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων", αφήνοντας άφωνους στελέχη και διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του 10ου CEO Summit που διοργάνωσε στην Αθήνα η ελληνική εταιρία διοίκησης επιχειρήσεων.

Και το 2017 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, με αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων, με νέες απώλειες θέσεων εργασίας και στρεβλώσεις στην αγορά που δεν οδηγούν πουθενά, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας.

Τέταρτο μνημόνιο δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνο οι αγορές, τόνισε.

Στην ίδια εκδήλωση όλοι οι ομιλητές επισήμαναν ότι σε αυτή την δύσκολη περίοδο της οικονομίας οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν μόνο αν στελέχη και ηγεσία συνεργαστούν για την βιωσιμότητα τους.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε με δεικτικό τρόπο τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας, με ανάρτησή του στο twitter:

Ντ. Μπακογιάννη: Είναι θλιβερό ο υπουργός Ανάπτυξης να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα

Είναι θλιβερό ο υπουργός Ανάπτυξης να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα και να μην αντιλαμβάνεται ότι η υπερφορολόγηση υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και στραγγαλίζει την οικονομία, δήλωσε η τομέαρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης:

«Ο κ. Παπαδημητρίου ομολόγησε σήμερα με κυνισμό την πρόσφατη αύξηση της φορολογίας από την Κυβέρνησή του. Ισχυρίστηκε, ταυτόχρονα, ότι η αύξηση των φόρων δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα.

Είναι θλιβερό ο υπουργός Ανάπτυξης να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα και να μην αντιλαμβάνεται ότι η υπερφορολόγηση υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και στραγγαλίζει την οικονομία.

Με τέτοιες αντιλήψεις η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Γι' αυτό χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή».

Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ