Tα «κρυφά» ακίνητα γεμίζουν τα ταμεία του κράτους - Τι δείχνουν οι φορολογικοί έλεγχοι
Shutterstock
Shutterstock

Tα «κρυφά» ακίνητα γεμίζουν τα ταμεία του κράτους - Τι δείχνουν οι φορολογικοί έλεγχοι

Νέα έσοδα αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν, βάσει του νέου σχεδιασμού της ΑΑΔΕ, θα αρχίσουν να νομιμοποιούνται και να εντάσσονται στο Μητρώο ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων πάνω από 80.000 «ακίνητα - φαντάσματα» τα οποία ουδέποτε είχαν δηλωθεί, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν επί σειρά ετών. 

Τα ακίνητα αυτά είχαν, μεν, δηλωθεί στο κτηματολόγιο από τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να μην χαρακτηριστούν ως αγνώστου ιδιοκτησίας,  αλλά δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στο E9, προκειμένου να αποφεύγουν τον ΕΝΦΙΑ, να ρίχνουν ή και να μηδενίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης και φυσικά να αποφεύγουν και τους φόρους ενοικίων. Τα συγκεκριμένα ακίνητα - φαντάσματα, αποκαλύφθηκαν μετά τις διασταυρώσεις του Περιουσιολογίου της εφορίας με τα στοιχεία του Κτηματολογίου. 

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής, προς το παρόν, δεν μπορεί να εκτιμηθεί, αλλά αν ληφθεί υπόψη ότι πολλά από τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούντο και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και ως Airbnb καταλύματα, τότε το μέγεθος της φοροδιαφυγής διευρύνεται, κάτι που δείχνει ότι σταδιακά θα εισρεύσουν έσοδα στο Δημόσιο. 

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν ήταν δηλωμένα είναι αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους και τόκους σε ένα βάθος πενταετίας, καθώς και πρόστιμα. Ακόμη, μπορεί να επιβαρυνθούν φορολογικά, περαιτέρω  και με τον υπολογισμό τεκμηρίων. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση που λάμβαναν και επιδόματα, μηδενίζοντας τα τεκμήρια διαβίωσης «κρύβοντας» το ακίνητο, τότε θα τα χάσουν και αυτά.

Ακόμη, υπάρχει και μια κατηγορία ιδιοκτητών που «έκρυβαν» τα ακίνητα τους με στόχο να αποφύγουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, καθώς αυτά δεν εμφανίζονταν στα ηλεκτρονικά αρχεία της εφορίας, τα οποία τροφοδοτούνται με στοιχεία από το Ε9.

Καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται, στους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται, θα σταλούν κλήσεις προκειμένου να εξηγήσουν τις διαφορές της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο και το Ε9.

Παράλληλα,  θα ενεργοποιηθούν και όλες οι διατάξεις του νόμου που προβλέπουν την αναδρομική επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, τόκων εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και προστίμων για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Ακόμη, θα ελεγχθούν οι τεκμαρτές δαπάνες των προηγουμένων ετών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, ενώ για περιπτώσεις μεγάλων οφειλετών οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν απευθείας στην εγγραφή κατασχέσεων.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν σε πρώτη φάση στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής σε μεγάλους δήμους, όπως η Αθήνα και σε προάστια, όπως το Μαρούσι και η Αγία Παρασκευή. 

Από το 2025 θα αρχίσουν νέοι έλεγχοι με τετραπλή διασταύρωση από Κτηματολόγιο, Περιουσιολόγιο Εφορίας, Δήμους με δηλώσεις ΤΑΠ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για στοιχεία από τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων μιας 20ετίας.

Στόχος των διασταυρώσεων αυτών είναι να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική ακίνητη περιουσία τους, καθώς και φορολογούμενοι που ενώ διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αφήνουν απλήρωτους φόρους. 

Εκτός από τα αδήλωτα ακίνητα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων «αλλοιώνουν» την περιουσιακή τους εικόνα, στη δήλωση του Ε9 με ανακριβή στοιχεία για τη θέση, την κατάσταση και την έκταση των ακινήτων προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων.