Τα «αποκαλυπτήρια» για το ΑΕΠ και τα 12 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων για το ρεύμα
Shutterstock
Shutterstock

Τα «αποκαλυπτήρια» για το ΑΕΠ και τα 12 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων για το ρεύμα

Σε μερικές ώρες θα γνωρίζουμε τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2022 αλλά και το απόλυτο ύψος του ονομαστικού ΑΕΠ για την περυσινή χρονιά. Το ποσοστό της ανάπτυξης παίζει σημαντικό ρόλο σε επίπεδο εντυπώσεων - αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο δεδομένου ότι το ποσοστό  καθορίζει πλέον και τον ρυθμό αύξησης των συντάξεων τουλάχιστον κατά το ήμισυ - ενώ το ονομαστικό ύψος του ΑΕΠ διαμορφώνει και την αναλογία του χρέους ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, δείκτη ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των αγορών ειδικά για χώρες με υπερβολικά υψηλό χρέος όπως είναι η Ελλάδα.

Προβλέψεις; Ή του ύψους ή του βάθους λένε οι εκτιμήσεις καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα αποτυπωθεί στο ΑΕΠ το τεράστιο ποσό των επιδοτήσεων που έγιναν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιδοτήσεις που δίδονται από το κράτος μειώνουν το ΑΕΠ ενώ τα φορολογικά έσοδα το αυξάνουν. Και το 2022, έγινε κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα: δόθηκαν επιδοτήσεις οι οποίες όμως κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρηματοδοτήθηκαν από τις ίδιες τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Το +2,8% που αποτυπώθηκε στο τρίτο τρίμηνο είναι ένα μικρό ποσοστό το οποίο θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε η επίπτωση των επιδοτήσεων ύψους άνω των 4 δις. ευρώ που δόθηκαν μέσα στον διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Και προφανώς, το ίδιο ζήτημα υπάρχει και για το 4ο τρίμηνο καθώς ειδικά ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος «άντλησαν» πολλά χρήματα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να παραμείνει η τιμή της κιλοβατώρας σχετικά σταθερή.

Και στο οικονομικό επιτελείο, διαβάζοντας τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν έκρυψαν την έκπληξή τους από το γεγονός ότι ενώ οι επιδοτήσεις λειτούργησαν μειωτικά για το ΑΕΠ, δεν προσμετρήθηκαν τα αντίστοιχα έσοδα, δηλαδή οι πόροι που κατέβαλαν οι εταιρείες στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αν αυτό αλλάξει - και είναι πιθανό- τότε θα δούμε έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του 2022 και «διόρθωση» προς τα πάνω του ποσοστού για το γ’ τρίμηνο (από το 2,8% του έχει ήδη καταγραφεί δηλαδή). Αν δεν αλλάξει, τότε ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5,5% για το σύνολο του έτους δεν θα επιτευχθεί.