Τα «ανοικτά μέτωπα» του Χατζηδάκη με τις τράπεζες
Shutterstock
Shutterstock

Τα «ανοικτά μέτωπα» του Χατζηδάκη με τις τράπεζες

Μακρύς ο κατάλογος των θεμάτων που πρέπει να διευθετήσει το υπουργείο Οικονομικών με τις διοικήσεις των τραπεζών, κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι συνεχείς οι διαβουλεύσεις.

Προ ημερών ήταν ο πρωθυπουργός που έδωσε τον τόνο λέγοντας ότι περιμένει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν περισσότερα για να αυξηθούν οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων.

Χθες, ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών να θυμίσει, ότι σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ενεργοποίηση του «παγώματος» των επιτοκίων και να δηλώσει ότι περιμένει το μέτρο να παραταθεί, για να μην αυξηθούν οι δόσεις εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει βέβαια μόνο τα στεγαστικά δάνεια.

Ο… ανένδοτος κατά της φοροδιαφυγής και η εδώ και τώρα επιχείρηση διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές δεν αφήνει εκτός συζήτησης τις τράπεζες, οι οποίες εμπλέκονται μέσω των θυγατρικών τους στην εκκαθάριση των συναλλαγών. Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ισχυριστεί -και δικαίως- ότι η πολιτική του φέρνει αύξηση δισεκατομμυρίων στις συναλλαγές με κάρτα και αυτό με τη σειρά του φέρνει περισσότερες προμήθειες στις τράπεζες.

Το ίδιο και η υποχρεωτική εφαρμογή του IRIS (σ.σ οι επαγγελματίες επιβαρύνονται με προμήθειες για τα ποσά που εισπράττουν). Ως εκ τούτου, είναι λογικό να ζητούνται «ανταλλάγματα». Το φλέγον έχει να κάνει με το ύψος των προμηθειών που ζητούνται από τους συναλλασσόμενους.

Για την αύξηση στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων δρομολογείται η απόφαση της «χαλάρωσης» των κριτηρίων για τους νέους δανειολήπτες (σ.σ να μπορούν να δανείζονται ακόμη και το 90% της αξίας του ακινήτου, αντί για το 70%, ώστε να μην είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει μεγάλο… κομπόδεμα). Βεβαίως, θα παραμείνει η ρήτρα του να μην ξεπερνά η δόση το 40% του εισοδήματος.

Για τους υφιστάμενους δανειολήπτες, ήδη από σήμερα άρχισαν να ασκούνται πιέσεις ώστε τα δάνεια να μην ξεπαγώσουν. Το επιτόκιο για περισσότερους από 400.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, έχει κρατηθεί στα επίπεδα του Μαρτίου του 2023.

Τα σημερινά επιτόκια είναι αυξημένα κατά περίπου 1,1% σε σχέση με τα αντίστοιχα του Μαρτίου και αν «ξεπαγώσουν» τώρα θα έχουμε σημαντικές επιβαρύνσεις καθώς μέχρι τον Μάιο η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση του βασικού επιτοκίου.

Το πιθανότερο είναι, ότι η χθεσινή «παρότρυνση» Χατζηδάκη, θα γίνει δεκτή καθώς η «ζημιά» που θα επωμιστούν οι τράπεζες ουσιαστικά θα είναι πολύ μικρή. Αφενός, διότι δεν θα αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κοκκινίσουν δάνεια και αφετέρου διότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ΕΚΤ θα έχει μειώσει τα επιτόκια και η «ψαλίδα» θα κλείσει αυτόματα.

Ένα πεδίο είναι και η αξιοποίηση των κλειστών ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες (τα περισσότερα μέσω πλειστηριασμών). Πολλά βαρύνονται με πολεοδομικές παραβάσεις η τακτοποίηση των οποίων απαιτεί χρόνο και έξοδα.

Στόχος, να βρεθεί λύση ώστε να μπουν αυτά τα ακίνητα στην αγορά προς αντιμετώπιση του τεράστιου στεγαστικού προβλήματος. 

Κ. Χατζηδάκης προς τράπεζες και παρόχους POS: Εξετάστε τη μείωση προμηθειών

Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του αρμόδιου Υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη και εκπροσώπων των τραπεζών, καθώς και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών POS πραγματοποιήθηκε.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει γίνει στο μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές και παράλληλα συζητήθηκε το πώς όλες οι πλευρές θα συμβάλουν στην εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση του.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «η Πολιτεία κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί. Προχωρήσαμε σε 11 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες. Συγκροτήσαμε ειδική ομάδα εργασίας με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων που λειτουργεί καθημερινά και αντιμετωπίζει τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Ανοίγουμε εντός των επόμενων ημερών τον 4ο κύκλο επιδότησης μέρους του κόστους αγοράς και αναβάθμισης POS και εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση και για έναν 5ο κύκλο. Ζητάμε και από τους υπολοίπους που εμπλέκονται σε αυτό το έργο να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν προκειμένου η διασύνδεση των POS να ολοκληρωθεί αλλά και οι ψηφιακές συναλλαγές να ενισχυθούν προς όφελος όλων. Όπως για παράδειγμα να εξεταστεί από τις τράπεζες και τους παρόχους η μείωση των προμηθειών κατα την χρήση των POS για συναλλαγές μικρής αξίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης σημείωσε πως «η χρήση των καρτών και των συστημάτων άμεσων πληρωμών είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Για να εμπεδωθεί η χρήση τους είναι σημαντικό οι καθημερινές συναλλαγές να έχουν λογικές χρεώσεις. Με αυτό τον σκοπό σε πνεύμα συνεργασίας, εργαζόμαστε όλοι, πολιτεία και αγορά».

Προς αυτή την κατεύθυνση:

Πρώτον, ζητήθηκε από τους παρόχους POS -ιδρύματα πληρωμών ή Τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών- να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δεύτερον, ζητήθηκε τόσο από τις τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως πάροχοι POS όσο και από τις Τράπεζες που εκπροσωπούν παρόχους POS, να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και την διοχέτευση τους στους πελάτες τους καθότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται καθυστέρηση που οφείλεται σε έναν βαθμό και στην υποχρεωτική επέκταση της εγκατάστασης POS σε 35 κλάδους λιανικής.

Τρίτον, ζητήθηκε από τους παρόχους POS να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές και να παρέχουν περαιτέρω τρόπους καλύτερης εξυπηρέτησης στο κοινό τους.

Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εκπρόσωποι των παρόχων συμφώνησαν να εξετάσουν τα παραπάνω και να επανέλθουν στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τέλος, στο πλαίσιο του 4ου κύκλου χρηματοδότησης για κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS πρόκειται να συμπεριληφθεί και η κάλυψη επιπλέον ψηφιακών λύσεων όπως πχ λογισμικά ηλεκτρονικής τιμολόγησης που δίνουν την δυνατότητα ταυτόχρονης έκδοσης απόδειξης και τιμολογίου. Θα καλύπτονται επίσης λογισμικά με δυνατότητα διασύνδεσης και αυτόματης αποστολής δεδομένων στα συνεργαζόμενα με τις επιχειρήσεις λογιστικά γραφεία εξασφαλίζοντας την αυτοματοποιημένη μεταξύ τους επικοινωνία.