Συμφωνήθηκε η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Συμφωνήθηκε η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Το κέρδος του σημερινού Eurogroup, που ξεκίνησε το πρωί στη Βαλέτα της Μάλτας, φαίνεται πως θα είναι, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον, η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, πιθανόν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το κλίμα που μεταφέρεται από κυβερνητικά στελέχη είναι πως μετά την πρωινή συνάντηση Τσακαλώτου-Schaeuble έχουν ανοίξει διάδρομοι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως τα τέλη Απριλίου.

Κλίμα αισιοδοξίας εξέπεμψε νωρίτερα και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, αν και ο ίδιος διευκρίνισε πάντως πως από το σημερινό Eurogroup δεν πρέπει να αναμένεται «συνολική πολιτική συμφωνία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η «Καθημερινή», η συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έχει επιτευχθεί και κινείται στη βάση των συμφωνηθέντων της περασμένης Τρίτης, δηλαδή εφαρμογή των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020.

Στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει και η ρήτρα στην οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να αποφασίσει και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά την λήξη του προγράμματος το 2018.

Η επιστροφή για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο ίδιος φέρεται να διευκρινίζει ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

(Φωτογραφία: SOOC)

Διαβάστε ακόμα:

- H.J. Schelling: Είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα